колпит

Вагиналното възпаление (колпит) е възпаление на влагалището, предизвикано от възпалителни стимули от различни причини, а те могат да бъдат инфекциозни и неинфекциозни по природа. Това е едно от най-честите заболявания, които засягат женските полови органи. Важно е да споменем, че може да се направи разлика между първичен и вторичен колпит. При първия, патогените навлизат във влагалището отвън и така причиняват вагинална инфекция, докато при втория – той възниква поради дисбаланс във вагиналната флора. Също така, вагиналното възпаление може да бъде причинено от различни фактори като наранявания в областта на влагалището или нарушен хормонален баланс, а диабетът и затлъстяването са също рискови фактори за неговата поява.

Причини за появата на колпит

Както споменахме, причините могат да бъдат инфекциозни и неинфекциозни по природа.

Инфекциозните причини за появата на влагалищното възпаление са бактерии от аналната област, навлизащи във вагината. Също така, това могат да бъдат бактерии, намиращи се в нормалната вагинална флора, но размножаващи се в нарушена среда и причиняващи по този начин възпаление. Нека не забравяме и херпесните вируси, които могат да причинят генитален херпес и трихомоназата.

Неинфекциозните причини за появата на влагалищното възпаление са още алергичния колпит, реакция при погълнато или локално приложено лекарство, атрофичен колпит (по време и след менопауза), както и травматичен колпит (вагинално възпаление, причинено от чуждо тяло във влагалището).

Рискови фактори за вагинално възпаление

Колпитът може да бъде стимулиран от различни фактори, като те биват два вида – ендогенни и екзогенни. Ендогенните възникват от самия организъм и включват – дефицит на естроген след менопауза, системни или кожни заболявания (атопична екзема, псориазис, дефицит на желязо, диабет и др.) и бременност. Екзогенните причини влияят на организма отвън и биват инфекции, сексуални контакти, неправилна или прекомерна интимна хигиена, както и контактна алергия към определени вещества (перилни препарати и др), наранявания в интимната зона, прием на лекарства или чуждо тяло във влагалището.

Най-честите симптоми на колпит

Най-често срещаните симптоми при вагиналното възпаление са парене, сърбеж, както и болка. Не е изключена промяна в количеството, миризмата и цвета на, по принцип, нормалния влагалищен секрет. Възможно е повишено усещане на влажност в интимната област, кървене, подуване и зачервяване в областта на срамните устни, както и на входа на влагалището.

Съвети, които биха помогнали, за да предотвратите появата на влагалищни възпаления

Тъй като патогените, причиняващи вагинално възпаление, биха могли да се предадат по време на полов акт, важно е да използвате предпазни средства, защото те биха ви предпазили от болести, предавани по полов път. Освен това, вагиналното възпаление е особено често причинено от микроби от аналната област. Затова трябва да внимавате при посещение на тоалетната (нека избърсването стават отпред-назад, а не обратно), както и при интимни контакти в областта.

Не забравяйте и правилната интимна хигиена, която може да помогне за предотвратяване поява на вагинални инфекции. Интимната зона е препоръчително да се почиства нежно с вода и подходящ измивен продукт, за да не се нарушава нейния естествен баланс.

И така, с информираност относно колпита – вие ще предотвратите неговата поява!

Подарете си живот без интимни възпаления

За да поддържате или възстановите вашето влагалищно pH, може да се доверите на Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули. Гелът съдържа жизненоважната млечна киселина, неутрализираща неприятната миризма и възстановяваща нормалното pH във влагалищната област. А, другата му активна съставка – гликоген е своеобразна среда за развитие на млечнокиселите бактерии. Формата му за приложение е в туби за еднократна употреба, което го прави практичен и хигиеничен за прилагане, дори и на път. А, за още по-добър ефект, препоръчваме прием на продукта в капсулна формула, където се съдържат множество лактобацили и бета глюкан. Приемът на всичко това ще допринесе за нормализиране на вагиналната флора, както и чревната, с което ще засили защитните сили на организма.

Може да откриете продуктите в аптечната мрежа, както и в сайта на електронен магазин MoMo – www.momo.bg.

borola