кандидозен вагинит

Кандидозен вагинит или още вагинална гъбична инфекция засяга 3 от 4 жени поне веднъж в живота. При много от потърпевшите инфекцията рецидивира. Научете повече за този разпространен проблем.

Повече за Candida albicans – основният причинител на кандидозен вагинит

Candida albicans са гъбички, които са нормални обитатели на нашето тяло. Срещата се в устата, влагалището и чревния тракт. Обикновено не застрашават здравето. Стават опасни при настъпване на дисбаланс във влагалищната микрофлора. Започват да се размножават неконтролируемо и предизвикват характерни оплаквания, свързани с възпалителен процес. Сочени са за главен „виновник“ за появата на кандидозен вагинит.

Основни симптоми на кандидозен вагинит

Симптомите на вагинална гъбична инфекция могат да бъдат леки до умерени. Включват:

 • сърбеж и дразнене във влагалището и вулвата
 • парене особено при уриниране или по време на полов акт
 • зачервяване или подуване на вулвата
 • болка в областта на вагината
 • вагинален обрив
 • гъст вагинален секрет без мирис, който напомня на извара
 • воднисто вагинално течение

Рискови фактори за поява на кандидозен вагинит

Факторите, които увеличават риска от вагинална гъбична инфекция, са:

Прием на антибиотици
Кандидозният вагинит е често срещан при жени, които провеждат антибиотична терапия. Причината е, че широкоспектърните антибиотици, убиват както „лошите“ така и „добрите“ бактерии. Естественото равновесие във влагалището се нарушава и се стига до свръхрастеж на гъбичките Candida albicans.

Повишени нива на естроген
Практиката сочи, че жените с твърде високи нива на естроген са предразположени към вагинална гъбична инфекция. Обикновено това са жени, които са бременни, такива, които приемат противозачатъчни с естроген или са на хормонално лечение с естроген.

Неконтролиран диабет
Жените с недобре контролиран диабет са изложени на по-голям риск от кандидозен вагинит в сравнение с тези, които държат под контрол диабета.

Компрометиран имунитет
Дамите с отслабена имунна система (поради лечение с кортикостероиди или HIV инфекция) са по-предразположени към вагинална гъбична инфекция.

Природното лечение на кандидозен вагинит

За справяне с кандидозния вагинит специалистите у нас препоръчват на засегнатите жени Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули. Комбинацията от тези продукти едновременно възстановява баланса във вагиналната и чревната микрофлора и засилва имунната система. Благотворното въздействие на продуктите върху женския организъм се дължи на внимателно подбраните активни съставки – млечна киселина, гликоген, млечно-кисели бактерии Lactobacillus bulgaricus и бета глюкан. Съставките са така съчетани че да:

 • регулират pH на влагалището
 • намаляват бактерии, причиняващи неприятна секреция и раздразнение
 • нормализират вагиналната и чревна микрофлора
 • засилват активността на имунните клетки
 • стимулират производството на имунни тела

Продуктите са напълно безопасни. Подходящи са за бременни и жени в менопауза.

borola