кандидоза причини

В следващите редове ще посочим потенциалните причини за възникване на вагинална кандидоза при жените. Запознайте се с тях, за да намерите при нужда най-доброто възможно решение.

Антибиотично лечение

Здравото тяло е дом на милиарди бактерии, които живеят в синхрон помежду си. Наложи ли се прием на антибиотик обаче крехкото бактериално равновесие в организма се нарушава, което е предпоставка за поява на кандидоза при жените. До проблема се стига, тъй като антибиотикът действа като оръжие за масово поразяване. Наред с „лошите“ бактерии той унищожава и „добрите“. За щастие, има начин рискът от поява на кандидоза след антибиотично лечение да се сведе до минимум. Просто успоредно с антибиотика е нужно да се приема висококачествен пробиотик. Това средство поддържа висок брой „добри“ бактерии в червата и влагалището и предпазва от гъбични инфекции.

Понижена имунна система

Ако имунната система е отслабена, тялото става лесна мишена за редица здравословни проблеми, включително и кандидоза. Причините за падане на имунитета са много и разнообразни. Като се започне от непълноценно хранене, недостатъчна физическа активност и системно недоспиване, мине се през хроничен стрес и се стигне до приема на определени медикаменти като кортикостероидите и подлагането на химио- или лъчетерапия.

Метаболитни заболявания – една от възможните причини за поява на вагинална кандидоза

Изследвания, публикувани в Advances in Experimental Medicine and Biology, установяват тясна връзка между метаболитните промени в организма и имунната защита. При наличие на метаболитни заболявания като диабет и затлъстяване целостта на кожната и лигавичната бариера се нарушава и гъбичките причинители на кандидоза започват да се развиват бързо и необезпокоявано. Ето защо е толкова важно да се контролират метаболитните процеси в тялото.

Хормонални промени или недохранване

Хормоналният дисбаланс и недостигът на хранителни вещества влияят негативно на имунитета, което на свой ред благоприятства развитието на вагинална кандидоза. За да се намали риска от упоритата гъбична инфекция, трябва да се спазва здравословен хранителен режим с прием на повече пробиотици и да се поддържа хормоналното равновесие, особено през бременността и менопаузата.

След като се запознахте с главните причини за поява на вагинална кандидоза, вижте как по естествен начин може да се профилактира и лекува смущаващия проблем

Специалистите по женско здраве у нас препоръчват срещу кандидоза едновременната употреба на Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули. И двата продукта са с натурален произход. Активните им съставки – млечна киселина, гликоген, млечнокисели бактерии Lactobacillus bulgaricus и бета глюкан:

  • съдействат за нормализиране и поддържане на вагиналната и чревната микрофлора
  • повишават локалната имунна защита на вагиналната и чревната лигавица

Освен че са ефективни, продуктите са напълно безопасни и могат да се използват от жени от всяка възраст и през всеки етап от живота.

borola