дискомфорт в областта на слабините

Не са редки случаите, в които при жените се появява дискомфорт в областта на слабините след спорт. Какви са най-честите оплаквания, от какво са предизвикани те и как да се предотвратят? Отговорите даваме в настоящата статия.

Видове дискомфорт в областта на слабините след физическа активност и причини за тяхната поява

Има различни видове дискомфорт в интимната област. От лоша интимна миризма през болка, зачервяване, парене и сърбеж до повишена секреция от влагалището. Причините за тяхното възникване обаче са едни и същи:

Носенето на впит спортен екип от изкуствена материя задържа потта и влагата. Създава условия за развитие на бактерии, поява на лоша миризма „там долу“ и триене. Последното обикновено се появява при практикуване на кардио упражнения като бързо ходене, бягане, каране на колело. Зачервяване, подуване, болка и сърбеж са често срещани дразнения, свързани с триенето.

Прекаляване с кардиото или прекомерно изпотяване пък са „виновни“ за повишения влагалищен секрет по време и след тренировка. Абнормното вагинално течение на свой ред е предпоставка за влошаване на дразненето и поява на вагинална инфекция.

Предотвратяване на дискомфорт в областта на слабините по време и след спортуване

За избягване на интимния дискомфорт при спорт и физически натоварвания се препоръчва:

Носене на подходящи дрехи

Добре е плътно прилепналите по тялото спортни панталони и клинове да бъдат заменени от такива с по-свободна кройка на крачолите. Долнищата от изкуствена материя трябва да отстъпят място в гардероба на тези от памук. И накрая, но не на последно място – нужно е да се избягва носенето на бикини тип танга по време на спорт. За предпочитане са удобните памучни дамски боксерки и бикини.

Поддържане на висока интимна хигиена

По възможност е желателно вземане на душ непосредствено след тренировка. Ако това няма как да се случи, вагиналната област трябва внимателно да се почисти с мокри кърпи за интимна хигиена, екипът и бельото да се сменят.

Нанасяне на подходящо дермокозметично средство

Това предпазва от кожни раздразнения в интимната област от триене или пот. Добре е да се прави преди всяка тренировка. Подходящо средство е ДжинДжира Алба спрей.

Ако въпреки предприетите мерки усещането за дискомфорт в областта на слабините при спорт не намалява, трябва да се потърси лекар

Окаже ли се, че причината за оплакванията е вагинална инфекция, винаги може да се разчита на:

Вагинален гел с оптимално съдържание на млечна киселина и гликоген, който бързо нормализира влагалищното рН, незабавно успокоява раздразненението и сърбежа. Елиминира неприятната миризма и възстановява нормалното ниво на лактобацилите.

Капсули, които доставят висок брой лиофилизирани бактериални тела от пробиотик Lactobacillus bulgaricus и висококачествен стандартизиран бета-глюкан. Съставките са комбинирани така че нормализират вагиналната и чревната микрофлора и благоприятстват имунната защита на организма.

Продуктите са напълно безопасни. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Могат да се използват от бременни и кърмещи, жени във фертилна възраст и в менопауза.

borola