диета вагинална кандидоза

Според някои изследвания правилната диета може да помогне за справяне с вагинална кандидоза. Избягването на определени храни може да намали или да предотврати появата на гъбични инфекции от рода Кандида. Към него спадат повече от 100 различни вида дрожди, които живеят върху кожата, в устната кухина, гениталната област и червата. Тези дрожди са естествен обитател на човешкия организъм. Когато са в норма те подпомагат храносмилането и чревното здраве. За вагинална кандидоза говорим, когато имаме неконтролиран свръхрастеж на гъбички. Симптомите на вагинална кандидоза включват:

  • Сърбеж или болезненост в областта на вагината и вулвата
  • Болка при уриниране
  • Болка по време на полов акт
  • Плътен, бял вагинален секрет, наподобяващ извара

Връзка между подходящата диета и вагинална кандидоза

Причината за упорита вагинална гъбична инфекция може да се крие в неправилната диета. Редовната консумация на храни, богати на захар предразполага към развитие на често повтарящи се гъбични инфекции, които стават все по-упорити.

Източниците на захар повишават растежа на гъбичките Кандида в храносмилателния тракт и в определен момент дори могат да превъзхождат по численост броя на полезните бактерии (лактобацили). От там те мигрират към други области на тялото, например интимната зона. Причина за рецидивираща вагинална кандидоза е растежът на колониите от гъбички Кандида в храносмилателния тракт при честата консумация на захари. Когато предоставяме „храна“ за развитието на дрождите, дори и да се излекуваме успешно от влагалищната инфекция, вероятността тя да се възроди е голяма. Затова и диетата, която се препоръчва при вагинална кандидоза, изключва консумацията на захари. Целта на режима също така е да сведе до минимум възпалението и да балансира съотношението между полезни и вредни бактерии в червата. Освен захарта, диетата при Кандида ограничава и консумацията на глутен. Счита се, че той може да увреди чревната лигавица и да предизвика дисбаланс в концентрацията на чревната микробиота.

Кои храни се препоръчват при вагинална кандидоза

  • Консумирайте зеленчуци, които не съдържат скорбяла – такива са броколи, брюкселско зеле, домати, лук
  • За предпочитане са плодовете с ниско съдържание на захари като цитруси и горски плодове
  • Заменете преработените мазнини със здравословна алтернатива като авокадо, зехтин и кокосово олио
  • Препоръчва се и консумацията на ферментирали продукти. От тях традиционни за нашите земи са киселото мляко и киселото зеле.

Ефективна комбинация при рецидивиращи гъбични инфекции

Възстановяването на вагиналната флора е основна стъпка при лечение на гъбични инфекции. Специалистите съветват след лечение с предписани от гинеколог медикаменти (напр. Гино-Певарил) да се приложи едновременна употреба на Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули. Комбинираното приложение на двата продукта се грижи за женското интимно здраве като:

  • Нормализира pH на влагалището
  • Спомага за балансиране на женската интимна и чревна микрофлора
  • Повишава имунната защита на вагиналната и чревната лигавици
  • Овладява сърбежа, секрецията и раздразнението при вагинална инфекция
  • Възвръща интимния комфорт и сигурност

Мощният ефект от комбинирания прием на двата продукта се дължи на специално разработена комбинация от активни съставки – оптимални количества полезни млечно-кисели бактерии Lactobacillus bulgaricus, млечна киселина, гликоген и бета глюкан.

При рецидивиращи гъбични инфекции се препоръчва прилагане на интимния гел по 1 туба дневно в продължение на 3 месеца на всеки 3 дни, комбинирано с орален прием на 1 капсула Лактобор дневно на гладно всеки ден.

borola