менопауза течение

Всяка жена в менопауза може да забележи поява на вагинално течение. И докато това е съвсем нормално, понякога отделяният интимен секрет може да подсказва за проблем. По какво се познава абнормалното течение – научете сега!

Какво представлява „нормалното” вагинално течение?

Вагиналото течение при всяка жена е различно, както може и да се различава през всеки период от нейния живот. За нормално се смята течение, което е прозрачно или с белезникав цвят, с не много гъста или водниста консистенция. То не бива да има силна неприятна миризма, както и не трябва да предизвиква дискомфорт.

Обемът на отделяния секрет също е различен за всяка жена, и за периода, в който се намира. Например, при жените в пременопауза, които все още имат менструация, количеството и вида на вагиналното течение могат да варират според месечния цикъл.

Кога вагиналното течение през менопауза се счита за абнормално?

Цветът и миризмата на вагиналното течение могат лесно да подскажат, че менопаузалната жена страда от интимна инфекция.

  • Гъстото бяло течение с вид на пресечено мляко може да бъде сигнал за вагинална гъбична инфекция.
  • Сивкавото течение може да говори за бактериална инфекция.
  • Жълто-зеленикавият цвят на течението може да е в резултат на възпалителен вагинит, трихомониаза или вагинална атрофия, често срещана през менопаузата.
  • Розовото или кафявото оцветяване на вагиналното течение е поради наличие на кръв в него. Такава не бива да има, ако жената е навлязла в същинска менопауза (не е имала менструация от 12 месеца). При наличие на такова течение се консултирайте с гинеколога си.

Към останалите сигнали за интимен проблем, спадат:

  • силна, неприятна миризма
  • раздразнение на влагалището
  • зачервяване, парене, болка по време на полов акт

На какво могат да се дължат промените във вагиналното течение през менопаузата?

Спадът в нивата на женските полови хормони през менопаузата предизиква множество промени в тялото. Една от тях може да се изрази в промяна в количеството на отделяния вагинален секрет. Това се дължи на факта, че половите хормони поддържат влагалищната лигавица, както и отговарят за нейната лубрикация. Обикновено периодът на менопауза е белязан от изтъняване на вагиналната лигавица и поява на влагалищна сухота. Но изтъняването на лигавицата предразполага и към по-лесно развитие на вагинални инфекции, чийто основен симптом е появата на абнормално течение.

Решение за справяне с абнормалното течение в периода на менопауза

Сега можете бързо и ефективно да се справите с абнормалното вагинално течение през менопаузата. За да го направите, се доверете на Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули. Комбинацията от двата продукта за интимна женска грижа спомага за нормализиране на баланса във вагиналната флора. По този начин се намалява броят на вредните бактерии и се овладяват неразположенията, които те причиняват като сърбеж, раздразнение и абнормално течение. Вагиналната и чревната лигавици се поддържат здрави и се предотвратява лесното развитие на интимни инфекции.

Двата продукта съдържат съчетание от млечна киселина, гликоген, полезни млечно-кисели бактерии и естествения имуномодулатор бета глюкан. Приложението им не носи странични ефекти.

borola