дамска менструална чашка

Много жени са скептични по отношение използването на дамска менструална чашка. В следващите редове отговаряме на най-честите въпроси около тази иновативна алтернатива на дамските тампони и превръзки.

Възможно ли е менструалната чашка да предизвиква вагинална инфекция?

Няма такава опасност. Менструалната чашка е изработена от мек медицински силикон. Въпросният силикон е високо хигиеничен и не насърчава растежа на патогени. Именно поради това се използва за направата на гръдни импланти, биберони и секс играчки. Вложен в менструалната чашка, той не нарушава вагиналният pH баланс и не крие риск от вагинални инфекции.

Използването на дамска менструална чашка крие ли риск от синдром на токсичния шок?

Случаите на токсичен шок синдром (отравяне на кръвта, причинено от токсини на Staphylococcus и Streptococcus бактерии) са редки. Появата им се свързва с недобро почистване или неправилно боравене с менструалната чашка.

Може ли да се използва менструална чашка при наличие на вагинална инфекция?

Отговорът е положителен. Използвана правилно, менструалната чашка нито ще влоши симптомите на инфекцията, нито ще доведе до разрастване на възпалението. Все пак веднага след края на цикъла е нужно да бъде посетен специалист гинеколог, който да назначи лечение.

Как трябва да се почиства дамска менструална чашка?

Има няколко основни правила, които е необходимо да се спазват. Преди първото използване е нужно менструалната чашка да се дезинфекцира за 3 минути с обилно количество вряла вода. По време на менструация е най-добре чашката да се измива старателно за около минута с вода и щадящ препарат. След края на менструацията се препоръчва изваряването ѝ във вода или стерилизирането ѝ в микровълнова фурна за 2-3 минути.

Употребата на дамска менструална чашка подобрява ли симптомите на влагалищна инфекция?

Отговорът е категорично не! Менструалната чашка няма отношение към инфекцията.

За възстановяване и поддържане на вагиналната екофлора си има специални продукти. Синоним на високо качество, доказано действие и безопасност са продуктите Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули. Те работят в пълен синхрон и са безпощадни към „лошите“ бактерии. Активните съставки – млечна киселина (лактат), гликоген, лиофилизирани бактериални тела от пробиотик Lactobacillus bulgaricus, бета-глюкан – имитират естествения защитен механизъм на влагалището. В резултат бързо възвръщат интимния комфорт на дамите и осигуряват дълготрайна интимна защита.

Продуктите са напълно безопасни. Могат да се използват след менструация, по време на бременност и кърмене и през менопаузата. Подходящи са както за сексуално активни жени, така и за девствени момичета. Удобни са за употреба и са достъпни. Предлагат се в аптеките в страната и в онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

borola