гъбични инфекции при бременност

Появата на гъбични инфекции при бременност е често срещано оплакване, особено в периода на втория триместър. За да сме полезни на бъдещите майки, ще поговорим повече за интимната инфекция, причините за възникването и подходящите начини за нейното овладяване.

Какво представлява влагалищната гъбична инфекция?

Гъбични инфекции възникват, когато се наруши равновесието във вагиналната флора. Този дисбаланс позволява на гъбичните микроорганизми да се разраснат, причинявайки характерен дискомфорт, който бележи появата на гъбична инфекция. Този вид влагалищна инфекция се причинява от различни видове гъбички, сред които Candida albicans, Candida tropicalis, Candida glabrata и други. Според специалистите, гъбичните инфекции са много често срещани – 1 от 4 жени претърпява такава в определен период от живота си. Рискът от развитие на гъбична инфекция обикновено е около 20%. През бременността той значително се повишава. За това и влагалищните гъбични инфекции, както и тяхната повторна поява след лечение, са често оплакване сред бъдещите майки.

Какви са причините за поява на гъбични инфекции при бременност?

Обикновено, хормоните във вагиналния секрет и „добрите” вагинални бактерии държат нормално присъстващите гъбични микроорганизми под контрол. През периода на бременността обаче, женското тяло преминава през различни промени. Спадовете и скоковете в нивата на половите хормони създават дисбаланс, който може да наруши нормалното pH във влагалището. Намаляването на киселинността създава подходящи условия за растеж на гъбичните микроорганизми. В допълнение, високите нива на естрогени и гликоген във влагалищния секрет благоприятства разрастването на вредните гъбички.

Други фактори също могат да нарушат крехкия баланс във вагиналната микрофлора и да причинят гъбична инфекция. Сред тях са използване на агресивни измиващи продукти, вагинални душове, носене на стегнати дрехи и бельо, диабет и прием на определени медикаменти. По-рядко се наблюдава предаване на инфекцията при полов контакт.

Какви са симптомите на влагалищна гъбична инфекция?

  • вагинално течение с бял, белезникаво-сив, зеленикав или жълтеникав цвят, с течна до много гъста консистенция
  • повишено количество на отделян вагинален секрет
  • зачервяване, сърбеж и възпаление на влагалището
  • парене по време на уриниране или при сексуален контакт

Кой е безопасният начин за справяне с гъбични инфекции при бременност?

Вагиналните гъбични инфекции през бременността не са повод за притеснение, нито за здравето на майката, нито за това на бебето. Но оплакването, възникнало във всеки един период от живота на жената, не бива да бъде неглижирано. За неговото ефективно справяне, бъдещите майки, както и всички останали дами, могат да се доверят на Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули.

Гелът съдържа балансиран комплекс от млечна киселина и гликоген, а капсулната форма е обогатена с полезни млечно-кисели бактерии и имуномодулатора бета глюкан. Комбинираната им употреба възвръща равновесието във влагалищната флора, като нормализира интимното pH и допринася за намаляване на вредните микроорганизми, причиняващи инфекции. Облекчава незабавно неразположенията и се грижи активно за интимното здраве на бременните жени.

Вагиналният гел и капсули се препоръчват през бременността, като естествени средства за профилактика и борба с вагиналните инфекции с доказан ефект и висок профил на безопасност.

borola