кандида при бременност

При поява на гъбички от рода Кандида при бременност е необходимо да се предприемат мерки за бързо овладяване на инфекцията. Как да се грижим за интимната си хигиена през бременността, за да избегнем инфекции?

През периода на бременността е необходимо да помислим за по-специална и отговорна интимна грижа

Протекцията на влагалището се осъществява благодарение на защитното действие на специалните млечно-кисели бактерии, които са нормални обитатели. Когато защитата е нарушена, вредните микроорганизми могат да попаднат във влагалището и да предизвикат инфекции.

Кандида (гъбична инфекция) при бременност

Кандида, позната още като гъбична инфекция, представлява състояние от гинекологичен характер, което се проявява при три от четири жени. В почти всички случаи (80-90%), инфекцията се развива вследствие на гъбичката Candida albicans. В по-редки случаи може да се дължи на Candida tropicalis, както и на Candida glabrata. При над 40% от жените, засегнати от кандидоза, се наблюдават рецидиви (повторни прояви). Вулвовагиналната кандидоза се среща особено често при жени в период на бременност.

Според специалисти, нейното наличие не оказва негативен ефект върху развитието на бебето. Ако инфекцията съществува и при раждането, тогава има опасност от предаването ѝ на преминаващото през родилния канал новородено. Вследствие на това, то може да развие т.н. млечница (гъбична инфекция, засягаща устата).

Защо е възможно да се развият гъбички Кандида при бременност?

Присъствието на известно количество гъбички в чревния тракт и вагината е напълно нормално. Повод за притеснение става, когато те увеличат количеството си толкова бързо, че това да предизвика “завладяване” на “добрите” бактерии.

По време на бременност нивата на хормоните прогестерон и естроген са по-високи от нормалното. Прогестеронът оказва потискащо действие върху определен тип бели кръвни клетки, наречени неутрофили, които имат противогъбично действие.

За основния полов хормон – естроген пък е известно, че понижава способността на епителните клетки на влагалището да потискат развитието на Кандида, като в същото време понижава броя на имуноглобулините. По този начин, бременната жена става още по-уязвима към развитие на гъбични инфекции. Според учени, естрогенът е възможно да оказва директен ефект върху гъбичките – да ускорява техния растеж, както и да улеснява прикрепването им върху влагалищните стени.

Други предразполагащи фактори, водещи до развитието на Кандида при бременност

Сред тях е наличието на гестационен диабет (диабет, който се развива само по време на бременност). Друг фактор е прекалено честото и продължително прибягване към антибиотична терапия. Антибиотиците лишават организма не само от “лошите” бактерии, но могат да потиснат развитието на млечно-киселите бактерии.

Основни симптоми на инфекция с гъбички Кандида при бременност

  • Сърбеж, болезненост и раздразнения в интимната област
  • Парене, зачервяване и подуване във вагиналната област
  • Наличие на кремаво или бяло течение от влагалището, при което липсва миризма
  • Болка и дискомфорт по време на сексуален контакт
  • Усещане за парене по време уриниране

Какви мерки да се предприемат при съмнения за инфекция с Кандида при бременност?

В случай, че жената подозира за наличието на инфекция, е необходимо да посети специалист. Той ще изследва проба от вагиналното течение с цел поставяне на точна диагноза, изключваща наличието на други заболявания.

При бременност не са препоръчителни вагиналните промивки, употребата на сапуни, душ гелове и интимни лосиони с агресивни съставки. По време на къпане не се препоръчва използването на гъби, които са били оставяни влажни продължителен период от време. Това предразполага към задържане и растеж на болестотворни микроорганизми в тях.

Нежна и сигурна интимна грижа срещу гъбички Кандида при бременност

Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел е високоефективно решение за интимна грижа през периода на бременността. Локалното приложение на Лактобор Интим вагинален гел възстановява и поддържа нормалното рН на влагалището – 4,5, благодарение на млечната киселина и гликогена в състава на продукта. Чрез нормализиране на бактериалния баланс във влагалището, Лактобор Интим вагинален гел потиска растежа на патогенните микроорганизми и предотвратява риска от развитие на вагинални инфекции.

Лактобор Интим вагинален гел представляват действаща, ефективна комбинация, осигуряваща възвръщането на баланса във вагиналната екосистема във всеки етап от живота на дамите.

Интимната грижа през бременността е високоефективна и безпроблемна с Лактобор Интим вагинален гел. Приложението на продукта не носи странични ефекти дори при продължителна употреба.

borola