влагалищна дисбактериоза лечение

Жените с влагалищна дисбактериоза се нуждаят от адекватно и навременно лечение. В противен случай рискуват да срещнат трудности при забременяване или да се сблъскат с аборт. Това става ясно от международно изследване с участието на учени от:

  • испанската клиника за репродуктивна медицина „Институт Бербанеу“
  • датски университети и институции

Предварителните резултати от изследването са публикувани в международното научно списание Pathogens.

Влагалищна дисбактериоза и нуждата от лечение

Започваме с уточнението, че с термина „влагалищна дисбактериоза“ (вагинална дисбиоза) се обозначава нарушение в естествения баланс на вагиналната микрофлора. Това нарушение се изразява в намаляване броя на „добрите“ лактобацили (Lactobacillus) и увеличаване популацията на „лоши“ аеробни и анаеробни микроорганизми. Примери за аеробни и анаеробни условно патогенни бактерии са:

  • Streptococcus spp., Staphyloccocus spp., Prevotella, Dialister, Atopobium vaginae, Gardnerella vaginalis, Megasphaera, Mobiluncus, Candida spp., M. hominis, U. Urealyticum и др.

Според статистиката всяка година 1 от 3 жени развива влагалищна дисбактериоза. При липса на лечение промените в нормалната женска микробиота увеличават риска от полово-предавани инфекции и репродуктивни проблеми.

А сега да се върнем на проучването, което свързва вагиналната дисбиоза с трудно зачеване и опасност от аборт

Става въпрос за анализ, който се фокусира върху микроорганизмите във влагалището или т.нар. влагалищна флора/микробиота. Напредъкът в молекулярната микробиология позволява на учените да проведат комплексно изследване на микробиотата. Тук отваряме една скоба, че доскоро единственият метод за микробиологична диагностика беше култивирането на микроорганизми.

Данните от изследването дават добра възможност да се оцени влиянието на нарушената влагалищна флора върху:

  • репродуктивните способности на пациенти, преминаващи през процедура по асистирана репродукция

Учените анализират 17 проучвания, проведени сред 3543 пациентки. 18% от участничките страдат от влагалищна дисбактериоза.

Резултатите от анализа сочат дисбаланса във влагалищната микрофлора като причина за:

  • неуспех сред ембрионален трансфер по време на инвитро фертилизация
  • висок процент аборти при жени, преминаващи през инвитро процедура

Естественото лечение на влагалищна дисбактериоза у нас не може да мине без…

Тези два продукта са разработени и създадени с грижа за женското интимно здраве. Заедно те доставят нужното количество млечна киселина, гликоген, лактобацили (Lactobacillus bulgaricus) и бета глюкан за възвръщане на влагалищния баланс. Помагат за възстановяване на нормалното влагалищно pH и намаляване на „лошите“ бактерии, причинители на инфекции. Допринасят за повишаване на локалната имунна защита на вагиналната и чревна лигавица.

Продуктите предоставят дългосрочно решение и предотвратяват рецидивите, които могат да възникнат след излекуване на първичните инфекции. Отличават се с удобен прием/употреба. Подходящи за са жени от всички възрасти.

Търсете в аптеките в страната или поръчайте още сега от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola