гъбички след антибиотик

Развитието на вагинални гъбички след антибиотик е познато явление за голяма част от дамите. Тези лекарства се използват, за да „обезвредят“ патогенните микроорганизми. Но преодоляването на една инфекция понякога може да доведе до появата на вагинална кандидоза в интимната зона на жената. В следващите редове споделяме какви са причините за негативната зависимост и как да предотвратите влагалищните гъбички след прием на антибиотик.

Каква е връзката между приема на антибиотик и развитието на вагинална кандидоза?

Във влагалищната микрофлора „добрите“ и „лошите“ микроорганизми съжителстват в деликатно равновесие, което лесно може да бъде нарушено от редица външни фактори. Приемът на антибиотици е един от тях. Причината е, че тези лекарства, освен патогенните микроорганизми, които разболяват тялото, имат свойството да убиват и полезните бактерии, които обитават вагиналната екосистема. Лактобацилите поддържат леко кисела вагинална среда при здрав женски организъм и това възпрепятства свръхрастежа на вредните бактерии от вида Кандида. Те са най-честия „виновник“ за вагинална кандидоза. След прием на широкоспектърни антибиотици е възможно числеността на полезните лактобацили във вагината значително да намалее. Това създава благоприятни условия за размножаването на гъбички и развитие на вагинална кандидоза.

За наличието на гъбична инфекция в интимната зона подсказват следните симптоми:

Как да предотвратим гъбична инфекция след антибиотик?

Казаното дотук в никакъв случай не означава, че е добра идея да си спестите назначената от лекар терапия с антибиотик. Важно е да се придържате към лечението, като същевременно вземете мерки за намаляване на опасността от развитие на вагинална кандидоза. Основните препоръки на специалистите включват да се избягват вагинални душове и интимна козметика с агресивни аромати. Тези изкуствени съставки допълнително могат да нарушат баланса във влагалищната екосистема. Прилепналите дрехи и бельо от изкуствени материи също не са удачен избор. Те спомагат за създаването на благоприятна топла и влажна среда, в която гъбичките виреят добре. Също така е добре след прием на антибиотици да се придържате към леко и балансирано хранене. Тук ще откриете насоки какво да включва примерното меню и какво да избягвате.

Не на последно място – доверете се на качествени пробиотици и още нещо за превенция на гъбички след антибиотик

Приемът на пробиотици успоредно с антибиотичното лечение значително намалява опасността от появата на гъбична инфекция. Тези живи организми неутрализират негативния ефект на антибиотиците върху стомашно-чревния тракт и влагалището.
За да доставите на организма си необходимите пробиотици, може да се доверите на Лактобор / Lactobor® капсули в комбинация с Лактобор Интим / Lactobor® Intim – вагинален гел.

Благодарение на съчетанието от високи дози млечна киселина, гликоген, млечнокисели пробиотични бактерии от род Lactobacillus bulgaricus и бета глюкан, успоредното прилагане на двата продукта:

  • повишава локалната имунна защита на вагиналната и чревната лигавица
  • възстановява и поддържа баланса на вагиналната и чревната флора при прием на антибиотик

Продуктите са с отличен профил на безопасност и клинично доказан ефект. Подходящи са за жени от всички възрасти.

borola