обилно бяло течение причини

Има различни причини за поява на обилно бяло течение при жените, но сред най-честите са менструалният цикъл, бременност или някои вагинални инфекции. Важно е да уточним, че всяка жена има влагалищно течение и това рядко е причина за безпокойство. Но всякакви промени в мириса, цвета или консистенцията не бива да се пренебрегват, защото може да са индикация, че нещо не е наред там долу. В следващите редове споделяме повече по темата.

Бяло течение и менструация

Хормоналните промени, които настъпват в женския организъм преди менструация променят вагиналното течение, като секрецията може да придобие по-кремообразна консистенция, по-жълтеникав или белезникав цвят. В този случай бялото течение няма мирис и жените не споделят за придружаващи оплаквания като сърбеж, болка или зачервяване. Целта на секрецията е да предпазва женската репродуктивна система и да осигури по-добро вагинално овлажняване, а основният „виновник“ е пикът в нивата на прогестерон. В този случай бялото течение не е повод за притеснение.

Бяло течение при бременност

По време на бременност женските хормони отново бушуват, което може да предизвика отделянето на по-обилно бяло течение. Нормалната вагинална секреция, докато жената износва плода, е течна и бистра с млечно-бял цвят и деликатен мирис, характерен за интимната зона. В този случай бременните не бива да се тревожат излишно. Но ако бялото течение не отговаря на споменатото описание, задължително направете консултация с гинеколог.

Обилно бяло течение – една от честите причини са вагинални инфекции

Причина за по-обилно бяло течение често се оказват две от най-разпространените влагалищни инфекции сред дамите:

Вагиналната кандидоза се дължи на свръхрастеж на колонии от гъбички, обикновено от вида Candida albicans. В този случай секрецията е гъста с бял цвят и наподобява котидж сирене. Обикновено течението е придружено от сърбеж в интимната зона, парене, зачервяване и болка при уриниране или по време на полов контакт.

При бактериална вагиноза във влагалищната микрофлора преобладават патогенните микроорганизми, най-често Gardnerella vaginalis, над т.нар. „добри“ бактерии. Този дисбаланс предизвиква отделянето на бяло, сиво или жълтеникаво течение със силна неприятна миризма на развалена риба. Отново дамите се оплакват от сърбеж и парене в областта на гениталиите.

Ако подозирате някоя от споменатите инфекциозни причини за обилно бяло течение, не игнорирайте проблема, а се доверете на…

Изпитаната натурална комбинация – Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули. Ако съчетаете успоредно тези два продукта, ще се радвате на по-добро интимно здраве, защото те възстановяват баланса във влагалищната и чревна микрофлора, нормализират вагиналното рН и намаляват популацията на патогенните микроорганизми. Мощният ефект от употребата на двата продукта се дължи на оптималното количество млечна киселина, гликоген, млечно-кисели бактерии Lactobacillus bulgaricus и бета глюкан, които те доставят на организма. И двете средства са с висок профил на безопасност и са подходящи за всички дами – от девойки до бременни жени и кърмачки. Няма данни за противопоказания и странични ефекти.

borola