храни за женското интимно здраве

В следващите редове споделяме как се отразява консумацията на някои напитки и храни за женското интимно здраве. Вижте кои да добавите в менюто си и кои е по-добре да избягвате.

Добавете чесън

Чесънът е известен с химичните съединения в състава си, които му придават натурални антибиотични свойства. Един от основните биологично активни компоненти – алицинът, проявява силен антибактериален и противогъбичен ефект. Чесънът инхибира растежа на дрожди и това го прави отлично средство за превенция на вагинална кандидоза. Консумацията му дава резултат и за подобряване на състоянието при налична инфекция, особено ако е в комбинация с назначена антимикотична терапия.

Избягвайте захарните изделия

Един от най-големите кошмари за дамите са рецидивиращите влагалищни инфекции. За съжаление консумацията на сладкиши е предпоставка за повтаряща се вагинална кандидоза. Едната причина за това явление е, че захарите действат като храна за гъбичките във влагалището и стимулират свръхрастежа им. Другото обяснение на специалистите е, че прекомерната консумация на сладко потиска функцията на имунната система и организмът по-трудно преодолява инфекциите, предизвикани от вредните патогени. Затова за добро интимно здраве, се препоръчва да хапвате умерени количества сладко.

Добавете кисело мляко – една от най-полезните храни за женското интимно здраве

Тайната на благоприятното въздействие върху интимното здраве при консумация на кисело мляко са пробиотичните му свойства, които се дължат на естествените ферментационни процеси. Натуралните пробиотици имат силни антибактериални, противогъбични и противовъзпалителни свойства. За вагиналната екосистема при жените са особено полезни млечно-киселите бактерии – лактобацили, които осигуряват необходимата защита на влагалището срещу инфекции. Освен да прибавите кисело мляко към диетата си, може да го използвате и за локално приложение при парене и сърбеж в интимната зона.

Избягвайте кафето

За да се радват на добро интимно здраве, жените трябва да поддържат балансирано влагалищно рН. Този показател се използва, за да се определи дали вагиналната микрофлора е киселинна или алкална. При здравите дами стойностите на вагиналното рН са между 3,8 и 4,5. Когато показателят е по-висок средата е киселинна, а когато е по-нисък – алкална. Високото рН е предпоставка за развитие на инфекции като бактериална вагиноза и компрометира интимното здраве на жената. Кафето е любима напитка за мнозина, но средната му киселинност е между 4,8 и 5,10. Това не означава, че трябва да преустановим консумацията на кофеинови напитки, но е добре да се ограничим до максимум 4 чаши на ден.

След като споделихме тези полезни и вредни храни за женското интимно здраве, вижте натурална комбинация, на която да се доверите за профилактика и лечение на влагалищни инфекции

Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули са специално разработени, за да се погрижат за здравето на интимната зона при жените.

Вагиналният гел съдържа млечна киселина и гликоген. Спомага за регулиране на влагалищното рН, възстановява вагиналната микрофлора и възпрепятства растежа на патогенни микроорганизми в женското тяло. Гликогенът подхранва добрите бактерии и усилва естествената влагалищна защита срещу инфекции.

Капсулите са рационално съчетание на две активни съставки – висок брой млечнокисели бактерии от вида Lactobacillus bulgaricus и бета глюкан, който е единственият имуномодулатор от природен произход с доказан механизъм на действие. Тази комбинация спомага за нормализиране на вагиналната и чревна микрофлора и повишава локалната защита на лигавиците.
И двата продукта са с висок профил на безопасност и имат отлична поносимост. Подходящи са за употреба по време на бременност и през менопаузалния период.

borola