Възпаление на гениталиите при диабет

Възпаление на гениталиите се среща по-често при жени с диабет, отколкото при дамите, които не страдат от захарна болест. За съжаление много жени остават в неведение за връзката между диабета и вагиналното здраве. Ето защо следващите редове са посветени специално на грижите за интимната хигиена при захарна болест.

Възпаление на гениталиите при диабет

Когато нивата на кръвната захар са извън нормата, повишават вагиналната чувствителност. Това увеличава риска от интимни инфекции, предавани по полов път и не само. Но най-разпространени сред дамите със захарна болест са влагалищните гъбични инфекции, които освен по-чести, протичат и с по-тежко възпаление. Обяснението е, че вагиналното pH се променя от киселинно към алкално. Това нарушава крехкия баланс във влагалищната микрофлора и в резултат патогенните микроорганизми, като гъбички и бактерии, вземат превес над „добрите“ лактобацили, започват да се размножават и предизвикват възпаление на влагалището. Характерните оплаквания включват силен сърбеж, обилно вагинално течение с неприятен мирис и характерен цвят, болки при уриниране и по време на полов контакт. Повишените нива на кръвната захар влияят негативно на кръвообращението и намаляват способността на организма да се бори ефективно с инфекциите. Затова възпалението на гениталиите е най-често срещано при дамите, които не контролират диабета.

Как да предотвратим интимните инфекции при диабет?

Интимната хигиена е от първостепенна важност за поддържане на добро женско здраве при диабет. Важно е представителките на нежния пол да поддържат гениталната област винаги чиста и суха. Бактериите и гъбичките обичат влагата и процъфтяват в такава среда. Избягвайте грубите сапуни или дамските душове, тъй като те често съдържат агресивни съставки и могат да нарушат естествения pH баланс на вагината. Препоръчват се специализираните продукти за интимна хигиена или измиване на гениталиите с вода.

Изборът на бельо също е от значение. Препоръчва се да изберете бикини от дишащи материи, като памук. Те не спарват и така намаляват предпоставките за възпаление на влагалището. Най-важното е долното бельо да се подменя редовно. Важно е и да се избягват прилепналите тесни дрехи, особено долнища, които блокират циркулацията на въздуха.

Жените с диабет понякога ограничават приема на течности, поради притеснение от често уриниране – симптом на захарната болест. Но това може да бъде грешка, когато става въпрос за женското интимно здраве. Приемът на достатъчно количество вода помага за поддържане на естественото хидратиране на тялото, намалявайки риска от вагинална сухота, възпаление и дискомфорт.

Натурална грижа за интимната зона при диабет

За превенция и овладяване на влагалищните възпаления дамите могат да се доверят на Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули. Тези два продукта за женското здраве действат в пълна синергия, за да гарантират комфорта в интимната зона. Това, което ги прави особено ефективни в борбата с упоритите вагинални гъбички е оптималното количество млечна киселина, гликоген, млечнокисели бактерии Lactobacillus bulgaricus и бета глюкан в състава им. При комбинирана употреба на двата продукта се възстановява баланса във вагиналната микрофлора, подобрява се локалната защита на вагиналната и чревната лигавица и се повишава броя на полезните лактобацили.

И двете средства са подходящи за употреба от бременни жени и девойки. Имат висок профил на безопасност, като не предизвикват странични ефекти.

borola