влажни кърпички

Интимните влажни кърпички се наложиха в последните години като продукт за поддържане на хигиена на половите органи навсякъде и по всяко време. Ежедневната им употреба обаче крие рискове за женското интимното здраве и затова не се препоръчва. Четете повече по темата в следващите редове!

Ето защо не бива да се използват всекидневно влажни кърпички за интимна хигиена

Кърпичките за интимна хигиена създават впечатление за нещо по-хубаво, отколкото са в действителност. На опаковката с големи букви пише, че съдържат натурални природни съставки като лайка, алое вера, маслиново масло и водорасли. И още – че са хипоалергенни и осигуряват деликатна грижа. Истината обаче е, че въпросните кърпички имат над 100 потенциални алергена и дразнителя като:

  • аромати (независимо дали от естествени/натурални източници, или от изкуствени)
  • алкохол
  • консерванти

Именно поради това интимните кърпички могат да причинят дискомфорт в интимната зона, а в дългосрочен план – екзема в ано-гениталната област. „Заради топлата и влажна среда кожата на вулвата е с 15% по-податлива на дразнене от санитарно-хигиенни продукти в сравнение с кожата в други части на тялото. Това трябва да се има предвид при използването на интимни кърпички“. Думите са на д-р Джен Гънтър, която е акушер-гинеколог в САЩ с над 30-годишен опит.

Д-р Кубрат Сайония Кобурго, общ хирург и проктолог от испанската болнична група Quirónsalud, също предупреждава за рискове от интимните кърпички.

„При измиване на интимната зона с гел или лосион продуктът се отмива. Докато при използване на мокри кърпички за интимна хигиена няма отмиване. Съставките са в контакт с нежната кожа на влагалището дълго време. Това създава предпоставка за зачервяване, дразнене, сърбеж и парене“, подчертава д-р Кобурго.

С оглед на всичко казано дотук влажните кърпички за интимна хигиена не бива да се използват всеки ден. Употребата им трябва да се ограничи до ситуации, при които дамите са навън или на път.

В случай на дискомфорт в интимната област след употреба на влажни кърпички за интимна грижа жените могат да разчитат на…

Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули – работеща комбинация за интимен комфорт. Едновременното използване на продуктите доставя на женския организъм оптимално количество:

  • млечна киселина (лактат)
  • гликоген (хранителна среда за „добрите“ млечнокисели бактерии)
  • лиофилизирани бактериални тела от пробиотик Lactobacillus bulgaricus
  • бета-глюкан (единственият имуномодулатор от природен произход с доказан менанизъм на действие)

Съставките се допълват и взаимно усилват ефекта си. В резултат на синергията между активните вещества балансът във вагиналната и чревна флора се възстановява. Локалната имунна защита на организма се подобрява. Сърбежът и паренето изчезват. Влагалищното pH се нормализира.

Продуктите са практически безвредни. Подходящи са за жени от всички възрасти.

borola