влагалищни гъбички след антибиотик

Появата на влагалищни гъбички след антибиотик е чест проблем при жените особено в сезона на настинките и грипа. Дори да изглежда неизбежен обаче той успешно може да се предотврати. В следващите редове ще поговорим за неговата превенция, но нека първо да видим кое го провокира и кои симптоми го издават.

Причината за развитие на влагалищни гъбички след антибиотик

Антибиотиците (особено широкоспектърните) са като оръжие за масово поразяване. Попадайки в организма, те убиват както „лошите“, така и „добрите“ бактерии. Крехкият баланс във вагиналната и чревната микрофлора се нарушава. „Лошите“ бактерии вземат превес над „добрите“ и се увеличава податливостта към заболявания. В допълнение се създават добри условия за развитие на гъбичките Кандида албиканс (Candida Albicans). Те обикновено колонизират устата, стомашно-чревния тракт и влагалището, и са предпоставка за възникване на инфекция.

При някои жени, преминали антибиотично лечение, симптомите на гъбична инфекция (кандидоза) се проявяват непосредствено след края на приема. При други – в дните около менструалния цикъл заради хормоналните промени в този период.

Симптоми, които подсказват за развитието на гъбички след антибиотик

Знаците, с които тялото сигнализира за появата на гъбички след прием на антибиотик, обикновено са:

  • сърбеж и парене във влагалището
  • сърбеж, зачервяване и оток на вулвата (външните полови органи)
  • гъст вагинален секрет без мирис с вид на пресечено мляко
  • болка или парене при уриниране или след секс

При наличие на някои от тези симптоми е нужна консултация със специалист. Единствено той е човекът, който може да постави диагноза и да назначи лечение.

Предотвратяване появата на влагалищни гъбички след антибиотик

За да се сведе до минимум възможността от развитието на гъбична инфекция след антибиотично лечение, се препоръчва прием на пробиотици („добри“ бактерии) с антибиотика. Това са живи организми, които намаляват негативния ефект на антибиотиците върху стомашно-чревния тракт и влагалището. Те се съдържат в киселото мляко, киселото зеле, киселите краставички, кефира, мисо, тофу, комбуча…

За набавянето на оптимално количество пробиотици от организма, жените могат да разчитат на Лактобор / Lactobor® капсули в комбинация с Лактобор Интим / Lactobor® Intim – вагинален гел. Благодарение на рационалната си формула, която съдържа високи дози млечна киселина, гликоген, млечнокисели пробиотични бактерии от род Lactobacillus bulgaricus и бета глюкан, продуктите:

  • повишават локалната имунна защита на вагиналната и чревната лигавица
  • регулират и поддържат баланса на вагиналната и чревната флора по време на антибиотично лечение

Продуктите са напълно безопасни. Имат отлична поносимост и клинично доказан ефект. Подходящи са за жени от всички възрасти.

borola