влагалищни възпаления

Броят на жени с влагалищни възпаления (инфекции) нараства двойно през летните месеци. За това алармират специалисти гинеколози от цялата страната. Какви са причините за ръста и кои са най-добрите методи за профилактика и лечение? Открийте отговорите в редовете по-долу!

Основните причини за повишаване случаите на влагалищни възпаления през най-топлия сезон от годината

Три са факторите за близо 50% увеличение на дела на жените с влагалищни инфекции през лятото. Това са високите температури, повишената влажност и плътно прилепналите към тялото дрехи от изкуствени материи като банския костюм. Поотделно или в комбинация, те създават изключително благоприятен микроклимат за развитие на микроорганизмите, причиняващи възпаление във влагалището.

Според вида на причинителя (бактерии или гъбички – предимно Candida albicans) възпаленията на влагалищната лигавица през лятото се делят на бактериални и гъбични. Тук отваряме една скоба, за да представим някои интересни данни от испанското изследване PROBIT от 2017 г. То се фокусира върху използването на орални пробиотици за вагинално здраве. Резултатите от него сочат, че:

  • между 40% и 50% от жените са имали поне един епизод на бактериална вагиноза
  • приблизително 50% от дамите над 25-годишна възраст и 75% от тези в пременопауза са се сблъсквали поне веднъж с вагинална кандодоза

Симптомите на тези инфекции обикновено са парене, сърбеж, болка във влагалищната област, промяна във влагалищното течение.

Ефективни начини за профилактика на влагалищни възпаления през лятото

Мерките за предпазване от влагалищни инфекции през лятото включват:

  • възстановяване на баланса на влага в интимната област чрез използването на ежедневни дамски превръзки с памучно покритие
  • носене на свободни дрехи от естествени материи
  • смяна на мокрия бански със сух веднага след излизане от водата
  • застилане на мястото за плажуване с чиста кърпа или парео с цел възпрепятстване на контакта на гениталиите с пясъка

Ако въпреки предприетите мерки упоритите влагалищни възпаления са факт през лятото, на помощ идват…

Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули – изпитана и работеща природна комбинация. Двата продукта доставят оптимално количество:

  • млечна киселина (лактат)
  • гликоген
  • млечнокисели бактерии Lactobacillus bulgaricus
  • бета глюкан – единственият имуномодулатор от природен произход с доказан и ясен механизъм на действие

Благодарение на перфектната синергия на съставките продуктите премахват вагиналния дискомфорт (сърбеж и дразнене). Нормализират pH на влагалището.

Освен че са ефективни, продуктите са практически безопасни. Имат отлична поносимост и са перфектен избор за жените от всички възрасти във всеки етап от живота им. Спокойно могат да се използват след менстуален цикъл, по време на бременност и през менопаузалния период.

borola