влагалищни инфекции по време на бременност

Появата на влагалищни инфекции по време на бременност не е изненада за бъдещите майки. Те са на ясно, че хормоналните изменения в организма им ги правят по-податливи към инфекции. Какви влагалищни инфекции могат да се очакват през бременността и как да се овладеят без рискове за здравето? Даваме отговорите по-долу в статията.

Бактериална вагиноза

Бактериалната вагиноза е влагалищна инфекция, която възниква при свръхрастеж на бактерии, нормално обитаващи женската вагина. Този абнормален растеж често се провокира от промените в женските полови хормони през бременността. Тяхната повишена продукция и постоянни флуксации възпрепятстват поддържането на нормално pH във влагалището. Симптомите на бактериална вагиноза включват леко до силно абнормално вагинално течение с неприятна миризма, наподобяваща на риба. Оставена без контрол, инфекцията се асоциира с риск от преждевременно раждане, преждевременно разкъсване и инфекция на феталните мембрани и окоплодната течност.

Вагинална кандидоза

През периода на цялата бременност, особено около второто тримесечие, жените са предразположени към влагалищни гъбични инфекции. Счита се, че основна причина за появата им са повишените нива на хормоните естрогени и прогестерон. Те създават подходяща среда във влагалището за абнормален растеж на гъбички. Обикновено за инфекцията са виновни гъбичките от рода Кандида, които причиняват т.н. вагинална кандидоза. Други рискови фактори за развитие на гъбична влагалищна инфекция са приемът на антибиотици и половите контакти без предпазни средства. Чести сигнали за гъбична инфекция са сърбеж, болка и парене в интимната област, възпаление и подуване на вагината и лабиите. Наблюдава се бяло и гъсто течение с миризма, подобна на хляб или бира.

Хламидия и трихомониаза като полово предавани влагалищни инфекции по време на бременност

Хламидията е често срещана полово разпространявана инфекция, дължаща се на бактерии от рода Хламидия трахоматис. Симптомите ѝ включват често и болезнено уриниране, поява на жълто или зеленикаво течение и вагинално кървене по време на бременността. В 75% от случаите обаче, не се наблюдава симптоматика. Хламидията е рисков фактор за извънматочна бременност. Развитието ѝ по време на бременност може да причини инфекция на феталните мембрани и околоплодната течност. Тя може да доведе до инфекция на новороденото, която да засегне очите, ушите, гениталиите и белите му дробове.

Трихомониазата е друга често наблюдава влагалищна инфекция, която се предава при сексуален контакт. Причина за нея е паразитът Трихомонас вагиналис. Инфекцията се познава по характерното жълто-зеленикавото вагинално течение с изключително неприятна миризма. Друг знак е паренето, сърбежът и възпалението след полов акт.

Надеждно и безопасно решение срещу влагалищни инфекции по време на бременност

За овладяване на влагалищните инфекции, възникнали по време на бременност, жените могат да разчитат на два напълно безопасни, натурални продукта:

Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел е със съдържание на млечна киселина и гликоген. Двете естествени съставки работят в комбинация за намаляване на вредните микроорганизми, нормализиране на вагиналното pH и възстановяване на влагалищната микрофлора. Гелът облекчава симптомите на влагалищни инфекции, като абнормално течение, сърбеж, неприятна миризма и раздразнение.

Лактобор / Lactobor® капсули е продукт в капсулна форма, който допълва и усилва действието на гела. Съдържа висок брой млечно- кисели бактерии Лактобацилус булгарикус и бета глюкан – единственият природен имуномодулатор с доказан механизъм на действие. Продуктът нормализира и поддържа вагиналната и чревната микрофлори, и съдейства за укрепване на защитните функции на организма.

Комбинацията от двата продукта успешно се прилага за профилактика и поддържащо лечение на бактериални и гъбични инфекции и техните рецидиви.

borola