влагалищна сухота причини

Съществуват редица причини за поява на влагалищна сухота. Прочетете статията до край, за да научите кои са потенциалните причини и кое е средството, с което да преборите неприятното смущение.

Ниски нива на естрогени – №1 сред основните причини за влагалищна сухота

Женските полови хормони естрогени стоят в основата на доброто интимно здраве. Те поддържат лигавицата на вагината плътна и здрава, и се грижат за нейната еластичност, нормална лубрикация и киселинност. Нивата на естрогените обаче, не остават едни и същи през целия живот на жените. Тялото произвежда по-малко репродуктивни хормони при:

  • менопауза
  • раждане, в периода на кърмене
  • прием на медикаменти, които пречат на регулирането на половите хормони
  • оперативно премахване на яйчниците
  • химио- или лъчева терапия

Сред останалите фактори, които негативно повлияват нивата на естрогените в женския организъм, са:

  • нарушения на имунната система
  • тютюнопушене
  • хроничен стрес и тежки депресивни състояния

Влагалищна сухота при сексуален контакт

Интимната сухота е често срещан проблем по време на секс. Може да се дължи на по-бавна сексуална възбуда или липса на такава при неудовлетворяващ полов акт. Ако изпитвате възбудни затруднения и същевременно липса на сексуално желание, може да става въпрос за сексуалното смущение „ниско либидо”. Сексуалният апетит може да бъде повлиян от множество фактори. Към тях спадат причини с физически и психологически характер. Сред изброените са колебания в нивата на половите хормони, някои медицински състояния, проблеми в интимната връзка, монотонност в сексуалните отношения, стрес и редица други.

Други причини за влагалищна сухота

Редовната употреба на интимни душове, продукти за интимна хигиена, съдържащи агресивни или дразнещи съставки, парфюми и кремове могат да нарушат натуралния баланс във вагината. По този начин могат да се превърнат в причини за вагинална сухота и интимни инфекции. Вагината притежава естествен механизъм за самопочистване, който обезсмисля нуждата от използване на дамски душове и ароматизиращи продукти.

Лекарствата против алергия, настинка и астма съдържат антихистамини, които могат да предизвикат вагинална сухота. Приемът на определени антидепресанти също може да доведе до намаляване на лубрикацията на женския полов орган.

Изпитано решение за справяне с влагалищната сухота

Интимният проблем на много жени намира своето решение в комбинираното използване на  Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули. Те действат в идеална синергия за облекчаване на влагалищната сухота и възвръщане на комфорта в интимната област.

Интимният гел съдържа млечна киселина и гликоген. Капсулната форма на известния продукт за женско интимно здраве е обогатена с полезни млечно-кисели бактерии и бета глюкан. Последното активно вещество представлява мощен натурален имуномодулатор, единственият с доказан механизъм на действие.

Балансираното съчетание на активните съставки съдейства за нормализиране на интимното pH, възстановяване на баланса във вагиналната флора, овладяване на сухотата и раздразнението. Допринася за повишаване на локалната имунната защита на вагиналната и чревната лигавици. При вагинална инфекция спомага за установяване на равновесие във влагалищната микрофлора, като намалява броя на вредните и стимулира растежа на полезни бактерии.

И двата посочени продукта са безопасни за здравето и могат да се използват във всеки период от живота на жените.

borola