атрофичен вагинит при менопауза

Около 50% от жените страдат от атрофичен вагинит при менопауза. Това влияе негативно на сексуалната активност и сериозно влошава качеството им на живот. Научете повече за проблема и възможните решения.

Ето какво представлява атрофичен вагинит

Атрофичен вагинит или вагинална атрофия са понятия за едно и също състояние, при което поради естрогенния дефицит намалява отделяния от вагиналните стени секрет. Това се изразява в загуба на еластичност, изтъняване и изсъхване стените на влагалището.

Състоянието засяга основно менопаузалните жени. Може обаче да се наблюдава и при наскоро раждали жени, кърмачки, пациентки на химиотерапия или такива с хирургично отстранени яйчници.

Признаци на атрофичен вагинит при менопауза

Сигналите, с които женското тяло алармира за атрофичен вагинит през менопаузата, са:

  • вагинална сухота
  • леко вагинално течение
  • болка и парене при уриниране
  • дискомфорт по време на полов акт
  • кървене след полов контакт
  • смъкване на органите в малкия таз – матка и/или влагалище
  • високо pH на влагалището

При поява на някои от посочените симптоми незабавно трябва да се потърси лекар. В противен случай оплакванията могат да се задълбочат и да се стигне до неприятни последствия като развитие на вагинални и уринарни инфекции.

Рискови фактори за поява на атрофичен вагинит при менопауза

Основните фактори, които допринасят за развитие на атрофичен вагинит в менопаузалния период, са:

Пушене

Тютюнопушенето намалява нивото на естроген в женския организъм. В допълнение влияе негативно на кръвообращението. Под негово въздействие намалява подаването на кислород и притока на кръв в областта на влагалището.

Липса на вагинално раждане

Редица изследвания установяват, че жените, които не раждат нормално, са по-застрашени от вагинална атрофия през менопаузата, отколкото тези, които раждат вагинално.

Дълго отсъствие на полов живот

Продължителното сексуално въздържание също е сочено като причина за появата на вагинална атрофия при менопаузалните жени. Причината е, че при липсата на редовен сексуален живот кръвообращението се влошава. Това допълнително влошава симптомите на естрогенен дефицит и утежнява ситуацията.

Мощна природна комбинация срещу атрофичен вагинит при менопауза

За успешното овладяване на проявите на атрофичен вагинит в менопаузалния период специалистите у нас препоръчват комбинацията от Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули. Това са изцяло природни продукти, които нормализират влагалищното pH, повишават локалната имунна защита и възстановяват нормалната вагинална и чревна флора. Благотворното действие на вагиналния гел и капсулите върху женското интимно здраве се дължи на доказаните природни съставки:

  • млечна киселина
  • гликоген
  • млечно-кисели бактерии Lactobacillus bulgaricus
  • бета глюкан – единственият природен имуномодулатор с доказан механизъм на действие

Продуктите са с високо качество, гарантиран произход и достъпни цени. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции.

borola