течение по време на бременност

Бременността е период от живота на жената, който може да донесе както чувство на въодушевление, така и известна доза притеснение. Проявленията на бременността са много и от различно естество, но някои от тях създават усещането за смут у бъдещата майка. Такова е появата на вагинално течение, което може да варира по плътност, консистенция и количество по време на бременността.

Обикновено течението се смята за нормално през този период и причина за появата му е свръхпроизводството на хормона естроген.

Вагинално течение – един от първите сигнали на бременността

Един от най-ранните признаци за наличието на бременност е увеличаване на вагиналния секрет и това продължава през цялата бременност.

Нормалното вагинално течение, познато още като левкорея, е прозрачно или млечно бяло без неприятен мирис. Промените в секрета могат да започнат до една-две седмици след зачеване. При напредване на бременността течението започва да се усилва, а в последните месеци става най-обилно.

В последните седмици преди термин могат да се забележат слоеве гъста слуз с примеси на кръв. Това е ранен признак за предстоящото раждане и не е повод за притеснение.

Вагинално течение по време на бременност – кое е нормално и кое – не?

Нормалното вагинално съдържимо има следните специфики:

  • прозрачно или млечно бяло
  • рядко или плътно, наподобяващо слуз
  • без аромат или с лек, неутрален аромат

Кога течението е повод за притеснение?

  • Ако влагалището изглежда възпалено и забележите наличието на белезникаво течение без неприятна миризма, което обаче създава усещане за дискомфорт, болка или парене по време на уриниране, е възможно да сте се сблъскали с гъбична инфекция.
  • Ако влагалищното съдържимо е със зеленикав или жълт цвят и неприятен аромат, това може да е сигнал за наличие на трихомониаза – често срещана инфекция, предавана по полов път.
  • Ако е гъсто бяло или сиво с миризма на развалена риба, която се усилва след сексуален контакт, може да се дължи на вагинална инфекция, позната като бактериална вагиноза.

Правилен подход за справяне с неприятното вагинално течение по време на бременност

През бременността жените избягват употребата на голяма част от лекарствените препарати и има защо. Те могат да навредят както на бъдещата майка, така и на плода. През този период се препоръчва на жените да прилагат само натурални продукти с безвредни съставки.

Затова Лактобор Интим / Lactobor® Intim е създаден да балансира вагиналната микрофлора по максимално щадящ начин с помощта на натурални съставки – млечна киселина и гликоген. Това е един от-най-подходящите продукти за справяне с някои от най-честите причинители на нехарактерно вагинално течение при бременни жени.

borola