вагинални проблеми при менопауза

Вагинални проблеми при менопауза – процес, през който рано или късно, всяка жена преминава. Симптомите са строго индивидуални и разнообразни, а вие трябва да сте информирани, за да знаете как да реагирате на време. А, сега – нека разберем повече.

Менопаузата и нейната същност

Медиците разбират менопаузата или т.нар. климактериум, като период от време, в който всяка жена изпитва хормонални промени в края на своята фертилност. Началото, ходът и продължителността на менопаузата варират при всяка жена. Освен симптоми като горещи вълни, изпотяване, безсъние и др., много жени страдат от вагинални проблеми при менопаузата, а в статията ще обърнем внимание точно на тях.

Възможни промени и вагинални проблеми при менопаузата

По-специално, нарастващата липса на естроген, който е женският полов хормон, по време на менопаузата, причинява промени и в гениталната област. Липсата му променя естеството на лигавицата на влагалището, а в резултат на това, по-слабото кръвообращение означава, че вагиналната лигавица и срамните устни стават по-сухи. Поради това, те не са толкова здрави и следователно са по-податливи към наранявания. В допълнение, други симптоми като сърбеж, парене, болка по време на полов акт, липса на сексуално желание, секреция (намалена или поне променена), могат да се появят в резултат на менопаузата. И, както казахме, всички те варират при всяка представителка на нежния пол. За разлика от други типични симптоми по време на менопаузата като горещи вълни и смущения в съня, проблемите в гениталната област обикновено се задълбочават с годините.

Допълнителни вагинални проблеми при менопауза

По принцип, вагиналната флора е с киселинно pH, което се дължи на млечнокиселите бактерии, живеещи там. А, естрогените, също са важни за баланса в интимната област, защото ако имаме дефицит, то броят на млечнокиселите бактерии също намалява и това обикновено води до последствия. Тези бактерии помагат за елиминиране на вредните за здравето микроби и така предотвратяват инфекции на пикочния мехур или поява на бактериална вагиноза. И така, чувствителността към инфекции се увеличава поради промените по време на менопаузата.

Често се появява завишена вагинална сухота – заради липсата на естроген, която означава, че жлезите във влагалището вече не са толкова активни и следователно, не произвеждат достатъчно течност. В резултат на това, сухотата във влагалището и вагиналните проблеми при менопауза се увеличават. Това се забелязва също не само по време на полов акт, но и след това. По-голямото триене при интимните моменти дразни лигавицата на влагалището, проправяйки лесен път на патогените, които в крайна сметка причиняват по-лесно възпаление. Често жените по време на менопауза забелязват промяна в секрецията в интимната си област, което е индикация за инфекция.

И така, както разбрахте, почти всяка жена изпитва дискомфорт и преодолява вагинални проблеми при менопаузата си. Симптомите често са тежки, а освен това означават и ограничения в ежедневието на засегнатите. Добрата новина е, че има възможност да противодействате на подобни състояния и да живеете пълноценно, дори през този период от време.

Освен употреба на правилния продукт, добрата интимна хигиена също помага за поддържане на здрава вагинална флора, така че – погрижете се за себе си по-най-добрия начин и нека всеки ден бъде изпълнен с радости, а не вагинални проблеми при менопауза.

Менопауза без вагинални проблеми – възможно е!

За възстановяване и поддържане на влагалищното pH, жените могат да се доверят спокойно на Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули. Гелът, съдържа млечна киселина, неутрализираща неприятната миризма в интимната област и възстановяваща нормалното pH на влагалището. Също, активната му съставка гликоген играе роля на хранителна среда за млечнокиселите бактерии, а благодарение на формата си за приложение, която е туби за еднократна употреба, продуктът е още по-предпочитан, удобен и хигиеничен.

А, за най-добър ефект, препоръчваме употреба на продукта и в капсулната му форма. Така, вие си гарантирате здрава вагинална и чревна флора, както и най-добри защитни функции на организма.

Може да ги откриете в аптечната мрежа, както и в сайта на електронен магазин MoMo – www.momo.bg.

borola