Вагинит – Какво знаем

Вагинит – възпаление на лигавицата на влагалището. Вагинитът е придружен с неприятни за жената симптоми – дискомфорт в перинеума и влагалището, в някои случаи с неприятна миризма. При някои заболявания се появява болка по време на полов акт, нарушения на менструалния цикъл и трудности по време на уриниране.

Причини

Основната причина за поява на вагинит е присъединяването на патогенни флори към бактериалната среда на влагалището и размножаване на бактерии. Заболяването се развива под влияние на външни и вътрешни фактори, сред които преохлаждане или прегряване, недостатъчни грижи за половите органи и неспазване на правилата за лична хигиена. Към вътрешните фактори, отговорни за поява на вагинит, се отнасят хронични възпалителни процеси в организма, спад в имунитета и хронични соматични заболявания.
Вагинит е заболяване, характерно не само за жени. То може да се развие и при момичета, които страдат от инфекциозни заболявания, като грип, скарлатина и др.

Основен принцип на развитие на заболяването

Подтискане на собствената микрофлора, която е предназначена да се бори с болестотворни бактерии и да защитава половите органи на жената.

Други причини за проява на вагинит /колпит/

Тези причини включват: безразборен прием на медикаменти, в голяма степен антибиотични препарати; сексуален промискуитет, наличие на импланти в матката (вътрематочна спирала); спад в имунитета на органите на малкия таз и оперативни вмешателства; менструации, аборт и диагностични техники.

Класификация

Всички вагинити се поделят на две големи групи – специфични и неспецифични.
Към специфичните се отнасят вагинити, причинени от микобактерия туберкулоза, микоплазма, трихомонас, гонококи.
Неспецифичните вагинити са причинени от условно-патогенна флора, например стафилококи, вируси, ешерихия коли.

Симптоми

Симптомите на вагинит зависят от агента. Трихомоналният вагинит се проявява в отделяне на пенесто влагалищно съдържимо със зелен цвят; белите на цвят и гъсти отделяния се срещат при бактериалния вагинит; при гонорея, влагалищните отделяния са гнойни, гъсти, наподобяващи сметана. В острата си фаза, процесът на влагалищно отделяне е обилен, придружен от силен сърбеж, нарушено и болезнено уриниране, външно зачервяване на гениталиите, подуване. При хроничният вагинит, болезнените усещания са незначителни или напълно отсъстват, периодите на обостряния варират. Те могат да бъдат свързани с преохлаждане, менструация, както и други заболявания.

Лечение

Преди да се пристъпи към лечение, се провежда диагностика и се идентифицира причинителя. При гъбичен вагинит се назначават противогъбични препарати; при вагинит, причинен от инфекции предавани по полов път, се назначава комплексна терапия с антибиотик.
Местното лечение включва вани, вагинални промивки, вагинални супозитории и таблетки. Хроничният вагинит трудно се поддава на лечение и често се обостря.

borola