гарднерела

Почти всяка жена в определен момент се запознава със значението на термина гарднерела. В над 75% от случаите това става в лекарския кабинет, чувайки диагнозата си след гинекологичен преглед.

Около 75% от жените поне веднъж в живота си развиват вагинална инфекция (вагинит). Гарднерела е най-честата форма на бактериална вагинална инфекция. Названието произлиза от името на бактерията, основен причинител на вагинит – Gardnerella vaginalis.

Гарднерела – причини

Според Центъра по контрол и превенция на заболяванията в САЩ може да се обособят няколко фактора, които повишават риска от гарднерела при жените.

Най-честата причина за развитие на гарднерела е нарушаването на баланса на естествената вагинална флора. В нея съжителстват няколко полезни вида бактерии, като тези от род Лактобацилус са най-многобройни и спомагат за поддържането на нормалния вагинален pH баланс. При определени ситуации количеството на полезните бактерии намалява за сметка на нарастване колониите на болестотворни бактерии, най-често тези от вида Гарднерела вагиналис. Доминацията на тези бактерии във вагиналното съдържимо води до възпаление на влагалищната лигавица и развитие на вагинит, в случая означаван като гарднерела.

Сред другите фактори, които повишават риска от гарднерела, попадат:

  • необезопасените сексуални контакти
  • честата смяна на партньорите
  • ползването на вагинален душ и други агресивни интимни продукти
  • намалената интимна хигиена

Симптоми на гарднерела

Сред характерните за гарднерела симптоми се открояват тези, срещащи се при всички типове вагинални инфекции:

  • вагинален сърбеж
  • бяло течение
  • парене при уриниране и др.

Важно е да се отбележи, че симптомите при гарднерела рядко отшумяват от само себе си. За овладяване на състоянието е необходимо да се потърси лекарска помощ с цел превенция на възможните усложнения.

Превенция и лечение на вагинити, включително гарднерела

Най-надеждния начин за профилактика и бързо справяне с гарднерела и други форми на вагинит е балансирането на вагиналната флора. За целта е необходимо основно подобряване на интимната хигиена. Сред най-безопасните и ефективни средства за това е Лактобор Интим / Lactobor® Intim.

Лактобор Интим съдържа млечна киселина (лактат) за балансиране на вагиналното pH и гликоген за стимулиране развитието на лактобацилите. Продуктът е подходящ за всички жени – бременни, жени в менопауза, тийнейджърки. Всички те са застрашени от гарднерела, а фактът, че може да разчитат на ефикасно превантивно и лечебно средство е изключително удобство за тях.

borola