вагинална флора

Вагиналната флора, всъщност, има значително влияние върху женския организъм. В нея живеят много есенциални бактерии, имащи защитни функции и предпазващи тялото от патогени. Вагината е покрита с дебел слой лигавица, която я предпазва от вредни микроорганизми. За тази цел, тя се нуждае от “добри” бактерии и по-точно, млечнокисели бактерии. А, безброй от тези малки помощници, заедно образуват вагиналната флора. Те осигурят вагиналния баланс и защитават влагалището. Но как трябва да поддържате всичко това? В статията подбрахме най-важните фактори, влияещи на вагиналното здраве, а ето ги и тях.

Ключови фактори за добра вагинална флора

На първо място, вашата имунна система трябва да е здрава, защото тя насърчава непокътнатата вагинална флора. Има много и различни начини да подпомогнете имунната си система, било то с движение, здравословна диета или природен продукт. Просто намерете най-подходящия вариант за себе си.

На второ място поставяме здравословното хранене, което има огромно влияние върху здравето на вашата вагинална флора. Всъщност, има храни, които нарушават баланса във влагалището, насърчавайки колонизацията на “лоши бактерии”.

Здравословните мазнини, които се съдържат в ядките, авокадото, зехтина и др., пък имат положително влияние. Те също така насърчават метаболитните процеси и развитието на клетъчните стени, както и производството на различни хормони. Захарта, от друга страна, не е особено полезна за микробиома. Интересен факт е, че състоянието на влагалищната флора може да разберете и по състоянието на вашата устна кухина. Ако сте жадни, то вашата вагина се чувства по същия начин. Уверете се, че приемате достатъчно течности!

Поддържайте и добра чревна флора. Голям брой лактобацили живеят във вагиналната флора и произвеждат млечна киселина, която е от съществено значение за поддържане на киселинната pH-стойност. Точно като вагината, червата също имат свой собствен микробиом със специфични бактерии. А, общото между вагиналната и чревната флора е частично киселата среда, която се държи на лактобацилите, живеещи там. А, тази среда е предпоставка за функциониращата защита на тялото срещу патогени.

Избягвайте изкуствено произведени хормони във вашата диета, за да имате здрава вагинална флора. Месото и млечните продукти от супермаркета, често са третирани с хормони и понякога съдържат ксеноестроген, който може да наруши естествения хормонален баланс. Затова, съветваме, купувайте от сигурни производители в околността.

Естествено, правилната интимна хигиена е много важна. Веднъж на ден под душа – с хладка вода е достатъчен, за оптимално почистване на вагината. Ако все пак желаете да използвате почистващи продукти, то те трябва да са специализирани за такъв тип среда – с неутрално pH и без аромати. Препоръчително е да използвате допълнителна кърпа само за интимната зона, и ако е необходимо, да избягвате използване на омекотител при пране на бельото ви.

Тесните дрехи или бельото от синтетични материали не са добри за вагиналната флора. Синтетичните влакна означават, че влагата не може да се транспортира и се получава намокряне, насърчаващо растежа на патогени и вагинални инфекции. А, относно тесните дрехи – те пречат на циркулацията на въздух в пубисната област и намаляват кръвообращението, което също не е препоръчително.

И за финал ви съветваме да избягвате стреса, защото той също е важен фактор за вагиналната флора и нейното здраве. Негативните емоции могат да дисбалансират чревната, както и вагиналната флора, и така да увеличат риска от инфекции.

Това бяха едни от най-важните фактори за здрава вагинална флора, а за още – следете нашия блог!

Най-добрата грижа за интимната зона

За да осигурите най-добрата и комплексна интимна грижа, доверете се на Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули. Вагиналният гел съдържа напълно синхронизирани в своето действие съставки, а именно – гликоген и млечна киселина, с които се потиска растежът на вредните микроорганизми, неутрализира се неприятната миризма и се възстановява влагалищното pH. Също така, той е изключително лесен за приложение, защото се предлага в туби за еднократна употреба. А, за още по-добър ефект се препоръчва употребата и на продукта в капсулна формула, който съдържа огромен брой млечнокисели бактерии – Лактобацилус булгарикус и бета глюкан, действащи за укрепване на силите на организма и нормализиране на чревната, също и вагиналната флора.

Може да ги откриете в аптечната мрежа, както и онлайн в сайта на електронен магазин MoMo – www.momo.bg.

borola