вагинална миризма

Притеснявате ли се от вагинална миризма? Ако отговорът е положителен, то няма място за притеснение, защото не сте сами. Неправилното схващане, че вагиналната миризма е винаги свежа и уханна, кара много жени да се чувстват несигурни за миризмата в интимната си зона. Истината обаче е, че на това интимно място живеят милиони бактерии – както добри, така и лоши. И дори, и най-малкото смущение там, може да доведе до промяна в миризмата му. А, сега ще ви разкрием на какво може да се дължи промяната в миризмата там долу.

На какво ухае здравата вагина?

Както споменахме по-рано, всяка вагина е уникална, което означава, че и всяка миризма е различна. Нормалното вагинално течение трябва да има много лека миризма, но не и неприятна, което, разбира се, може да се промени в хода на цикъла, но и в моменти, в които нивата на хормоните варират (бременност, менопауза и др.).

Опитайте се да опознаете вашата собствена миризма, за да може да забележите промени, които биха могли да показват проблеми.

Какви са основните причини за вагинална миризма?

Ако забележите промяна във вашата вагинална миризма, то за нея може да има няколко възможни причини. Повечето от тези състояния преминават сами, но има и такива, при които е необходимо медикаментозно лечение.

Бактериалната вагиноза е една от най-често срещаните инфекции, която е с типичната миризма на риба. Засяга често много възрастни жени и се причинява от дисбаланс във вагиналната флора. Приблизително около 50% от жените, страдащи от тази инфекция, имат както неприятна миризма, така и необичайно течение. Въпреки че бактериалната вагиноза не е полово предавана болест, ако имате нов партньор, то рискът от инфекция се повишава.

Вагинална кандидоза или известна още като млечница е също често срещан тип вагинална инфекция, засягаща до 75% от жените в някакъв момент от живота им. Тя причинява както миризма, така и гъст, бял, зърнест секрет, придружен от сърбеж.

Трихомониазата е инфекция, предавана по полов път, която може да причини остра миризма на риба. Тази вагинална инфекция се причинява от паразит и често дори няма симптоми, а ако има то са – неприятна миризма и жълто-зелено течение.

Миризма при забравен тампон – да, всичко се случва. Ако оставите тампон във влагалището си няколко дни, бързо ще забележите неприятна миризма, идваща от интимната ви зона, която се влошава много бързо. В случай че не премахнете тампона след препоръчителното време, това може да доведе на синдром на токсичния шок, който може да застраши дори и живота ви. Така, че – извадете го възможно най-бързо!

Хормоналните промени по принцип не трябва да причиняват неприятна вагинална миризма, но те могат да повлияят на отделянето ѝ. Например, по време на менопаузата и след това, вагиналното ви течение може да мирише по-различно.

Различните инфекции на пикочните пътища също могат да причинят амонячна миризма в интимната област. А, в случай че инфекцията не се лекува, може да причини треска, болка в таза и силна вагинална миризма.

Естествено здраве за вашата интимна област

За да поддържате баланса на влагалищния ви микробиом, специалистите по женско здраве у нас препоръчват комбинацията от Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули. Тези два изпитани продукта осигурява на женския организъм оптимално количество млечна киселина, гликоген, млечнокисели бактерии Lactobacillus bulgaricus и бета глюкан. Тази комбинация възстановява нормалния чревен и урогенитален микробиом, както и повишава локалната защита на чревната и вагинална лигавица.

Продуктите са с доказано действие при редица проблеми в интимната област. Може да ги откриете в аптечната мрежа, както и на сайта на електронен магазин MoMo – www.momo.bg.

borola