вагинален сърбеж

Вагиналният сърбеж е често срещан интимен проблем сред представителките на нежния пол. В настоящата статия ще обърнем внимание на различните причини и обстоятелства, които го провокират.

Вагинален сърбеж – възможни причини

1. Гъбична инфекция

Може да възникне след продължителен прием на антибиотици, стрес, секс или промяна в диетата. При жените с диабет рискът от поява на гъбична инфекция е значително по-голям. Освен неприятен сърбеж може да се появи и жълтеникаво-бяло вагинално течение. Лечението не е трудно като е добре да се приемат пробиотици като Imunobor Biotic за избягване на рецидивите.

2. Бактериална вагиноза

Това е най-честата причина за вагинален сърбеж. Наподобява гъбична инфекция, с тази разлика, че вагиналното течение е по-различно – воднисто и с неприятна миризма. Причините може да са многото сексуални партньори, вътрематочна спирала, употребата на дамски тампони, прекаляване с тютюнопушенето и др.

3. Болести, предавани по полов път

Сексът без предпазни средства увеличава риска от заразяване с полово предавани болести като гонорея, трихомоназа, кандида, хламидиална инфекция, микоплазмена инфекция, херпес и др. Освен сърбеж всички тези инфекции причиняват парене при уриниране и болка по време на секс. В този случай е необходимо да посетите гинеколога си.

4. Хормонален дисбаланс

Вагинален сърбеж може да се появи при менопауза, бременност или по време на цикъл. При взимането на противозачатъчни също е възможно. Сухото влагалище често е индикатор за хормонален дисбаланс.

5. Лихен склерозус

Представлява хронично възпалително заболяване по кожата и лигавиците, при което се появяват бели петна. Най-често е наследствено, вследствие на автоимунно заболяване или се проявява при хормонален дисбаланс. При него е задължително посещението при лекар, който ще определи най-правилното лечение.

Добра интимна хигиена без неприятен вагинален сърбеж

Ключов момент в овладяването на вагиналния сърбеж е поддържане вагиналния баланс. Това може да се постигне с Лактобор Интим Гел/Lactobor® Intim, който възстановява нормалното рН на влагалището като същевременно спомага за увеличаване на добрите (млечно-кисели) бактерии. Усвоява се отлично от епитела на влагалището, тъй като е под формата на гел. Прилага се за профилактика и лечение на всякакви вагинални инфекции – след или по време на основното лечение. Незабавно успокоява влагалищното раздразнение, сърбеж и неприятна миризма.

 

borola