бяло течение при момичета

Появата на бяло течение при момичета обикновено е нормална част от преминаването през пубертета и достигането до полова зрялост. Вагиналният секрет се наблюдава около първата менструация и в повечето случаи е нормална част от съзряването на девойките. За да ви спестим излишни притеснения, в следващите редове споделяме кога случващото се „там долу“ е напълно нормално и кога е по-добре да потърсите лекарска помощ.

Бяло течение при момичета – кога е нормално?

В повечето случаи бялото течение стряска младите момичета с появата си. Но всъщност отделянето на секрет е напълно нормална част от функционирането на женската репродуктивна система. Това е един от механизмите на вагината да се „самопочиства“. Влагалищното течение произлиза от вътрешните жлези на вагината и маточната шийка и служи за извеждане на мъртвите клетки и патогенните микроорганизми. По този начин секретът спомага за поддържането на здравословна вагинална екосистема и предотвратяването на интимни инфекции. Важно е да уточним, че характеристиките на бялото течение са строго индивидуални и е възможно да варират през различните фази на менструалния цикъл.

И все пак някои издайнически признаци подсказват, че „там долу“ нещо не е наред

Прието е, че при здравите жени вагиналното течение е прозрачно или с млечно бял оттенък, с водниста или леко лепкава текстура. Но всяка промяна в цвета и консистенцията на влагалищния секрет трябва да се наблюдава внимателно, защото може да е сигнал за проблем в интимната зона.

Прекомерното вагинално течение с подозрителен цвят и мирис при девойките най-често сигнализира за:

  • Бактериална вагиноза
  • Вагинална кандидоза
  • Полово предавана инфекция

Бактериалната вагиноза е резултат от свръхрастежа на патогенни микроорганизми във влагалището. Ще я разпознаете по белезникавото или сивкаво течение със силен мирис на развалена риба. Инфекцията може да бъде съпроводена от зачервяване, сърбеж, болка при уриниране или полов контакт.

Вагиналната кандидоза лесно може да бъде сбъркана с бактериална вагиноза, защото също предизвиква сърбеж, парене и раздразнение в интимната зона. Но тук причинител на инфекцията са специфичен вид гъбички, най-често от рода Candida albicans. При генитална кандидоза вагиналният секрет е обилен, гъст и бял на цвят, често оприличаван на сирене котидж. Обикновено мирисът не е така остър и неприятен като при бактериална вагиноза.

Списъкът с полово предавани инфекции, с които може да се заразите при незащитен секс, е дълъг. И все пак най-разпространените интимни болести при младежите, водещи активен полов живот, са хламидия (течението е бяло или жълто със силен неприятен мирис), трихомоназа (течението е жълто или зелено, с водниста или пенеста консистенция) и гонорея (мътно бяло или жълто течение). Ако забележите някое от изброените изменения във вагиналния секрет, незабавно посетете гинеколог.

Природна профилактика на интимното здраве

Гинеколозите у нас препоръчват на девойките комбинация от два продукта за поддържане на женското здраве – Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули. Вагиналният гел съдържа млечна киселина (лактат) и гликоген, който подхранва лактобацилите – „добрите“ бактерии във вагиналната екосистема. Благодарение на своята иновативна формула продуктът спомага за регулиране на нормалното влагалищно pH и намалява числеността на най-честите причинители на инфекции. Капсулите се отличават с високо съдържание на лактобацили и бета глюкан – единственият естествен имуномодулатор с доказан механизъм на действие. Те работят в посока повишаване броя на полезните бактерии във влагалището и увеличават локалната имунна защита на вагиналната и чревната лигавица.

И двата продукта са напълно безопасни. Подходящи са за девствени момичета, бременни, кърмещи и менопаузални жени. Ще откриете в аптеките у нас и онлайн в сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola