бактериална вагиноза при бременност

Бактериална вагиноза при бременност е диагнозата, която обичайно получават между 5 и 15% от бъдещите майки в развитите страни. Според американския Център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) най-уязвими са жените, които:

  • имат ниски доходи
  • са родили дете с ниско тегло

Още по темата четете в следващите редове…

Ето как се диагностицира бактериална вагиноза по време на бременност

Диагнозата се поставя въз основа на характерните за инфекцията и категорично установени от лекаря симптоми като:

Тук искаме да подчертаем, че в голяма част от случаите (над 50%) вагинозата протича безсимптомно.

При подозрение за инфекцията гинекологът извършва преглед на интимната зона и назначава допълнителни изследвания. Примери за такива са микробиологично изследване на влагалищното съдържимо, изследване на влагалищното pH, вземане на секрет за вагинална посявка. Всички те помагат да се изясни клиничната картина и да се определи причинителят на инфекцията.

Потенциални нежелани последици от бактериална вагиноза при бременност

Бактериалната вагиноза в периода на бременност крие риск от редица усложнения:

  • нарушаване целостта на околоплодния сак
  • късен спонтанен аборт
  • инфекция на околоплодната течност
  • ендометрит след раждане

Основното усложнение при бактериалната вагиноза по време на бременност си остава преждевременното раждане.

Раждането на детето повече от три седмици преди термина крие опасност за здравето на плода. В допълнение повишава риска от изоставане във физическото и психичното развитие на новороденото.

Тук отваряме една скоба, че всяка година в САЩ около 80 000 бременни жени раждат преждевременно именно заради бактериална вагиноза. По данни от проучвания, пък жените с тази диагноза са изложени на двойно по-голям риск от раждане преди термина.

Лечение на бактериална вагиноза при бременност

Лечението се определя от акушер-гинеколога в зависимост от състоянието на бременната жена. В по-тежките случаи може да се наложи прием на антибиотици. В по-леките обаче е достатъчна комбинацията от Лактобор / Lactobor® капсули и Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел. Тези два продукта са специално създадени за:

  • поддържане и нормализиране на вагиналната и чревна микрофлора
  • естествено лечение и профилактика на бактериална вагиноза

Всичко това е възможно благодарение на комплексът от активни съставки, който доставят на женски организъм:

Съставките се допълват и взаимно усилват действието си. В резултат влагалищната флора се нормализира и интимният дискомфорт изчезва.

Продуктите имат удобен прием/лесно и хигиенично прилагане (туби за еднократна употреба). За разлика от антибиотиците не нарушават нормалната бактериална флора. Налични са в аптеките и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola