вагинална флора

Нормалната вагинална флора се състои от „добри“ и „лоши“ бактерии. Когато те живеят в хармония, жените се радват на добро интимно здраве. Наруши ли се съотношението между тях обаче, възниква риск от поява на вагинални инфекции. Кое води до нарушаване на баланса между микроорганизмите във влагалището? Как храната може да помогне за възстановяване на изгубеното равновесие? Вижте отговорите на тези въпроси в редовете по-долу.

Причини за нарушения на нормалната вагинална флора и поява на вагинални инфекции

Бактериална вагиноза е сред основните причини за посещение при гинеколог. Това е обобщаващо название на често срещаните инфекции, предизвикани от разрастване на колониите на някои вредни бактерии във влагалището. Тези микроорганизми нормално са сапрофити. Казано с други думи, живеят върху мъртва растителна или животинска материя, която използват за храна. Развитието им във вагината се благоприятства от намаленото съдържание на млечна киселина във влагалището. Най-често това се случва:

  • след антибиотично лечение
  • при неправилна интимна хигиена
  • при прекомерен прием на силно подправени храни, кромид лук, чесън, червено месо, броколи и алкохол, сладки храни и напитки
  • при понижен имунитет

Всеки един от тези фактори може да доведе до намаляване популацията на полезните вагинални бактерии (лактобацили) и да наруши крехкия баланс във влагалищната флора. В резултат влагалищната среда се алкализира и pH на влагалището се повишава. Създават се дългосрочни условия за неконтролируемо разрастване на популацията на болестотворните микроорганизми.

Справяне с бактериална вагиноза чрез възстановяване на нормалната вагинална флора

В близкото минало лечението на бактериална вагиноза беше насочено към намаляване на разрасналата се популация на болестотворните микроорганизми. Рядко се взимаше предвид възможността за възстановяване на нормалната вагинална флора и стимулирането на полезните бактерии в нея. Това обяснява и високият процент на случаите, в които тези заболявания рецидивират.

Съвременните методи на лечение са фокусирани върху използването на естествени средства за възвръщане на баланса във вагиналната екосистема. Такива са някои витамини и млечната киселина. Тя възстановява нормалното влагалищно pH и стимулира развитието на полезните лактобацили.

Нормализиране на вагиналната флора с витамини

Повишеният прием на някои витамини може да допринесе за възстановяване на вагиналната флора и за успешното справяне с вагиналните инфекции. Такива са:

Витамин C

Аскорбиновата киселина не само стимулира функциите на имунната система, но и действа много добре при бактериална вагиноза. Изследванията показват, че оптимизирането на приема ѝ помага на 55% от жените да овладеят бързо симптоми при влагалищната инфекция. Основните източници на аскорбинова киселина са цитрусите, тъмнозелените листни зеленчуци, ягодите, доматите, броколите.

Витамин Д

Недостигът на „слънчевия“ витамин може да доведе до нарушение на вагиналната флора и да улесни появата на вагинални инфекции. Според водещи специалисти при голяма част от жените с бактериална вагиноза, са налице по-ниски от нормалните нива на витамин Д в организма. Дефицитът може да се компенсира с редовно излагане на слънце за 15-20 минути и приема на храни като черен дроб, мазна риба, яйца, млечни продукти и гъби.

Витамин А

Поддържането на баланса на витамин А също има важна роля за нормализиране на вагиналната флора и овладяване на вагиналните инфекции. Той подпомага изграждането на клетъчните мембрани. Подпомага здравето на лигавиците, включително тази на влагалището. Участва в освобождаването на гликоген във влагалищното съдържимо. По този начин се осигурява хранителна среда за лактобацилите. Витамин А може да се набави с храни като тиква, моркови, сладки картофи, спанак, кейл, праскови и мандарини.

Изпитаното природно решение за здрава вагинална флора

Повишеният прием на въпросните витамини с диетата е важна, но недостатъчна крачка за пълното нормализиране на вагиналната флора. Ето защо се налага дамите с вагиноза да пристъпят към употребата на Лактобор Интим/Laktobor® Intim вагинален гел. Благодарение на млечната киселина и гликогена в състава си този висококачествен продукт осигурява бърз уравновесяващ ефект върху баланса на вагиналните процеси. Той подкиселява вагиналното съдържимо и инхибира по-нататъшното развитие на патогенни микроорганизми. Едновременно с това осигурява хранителни вещества и стимулира развитието на полезните лактобацили.

С Лактобор Интим вагинален гел напълно успешно и без никакви рискове могат да се преборят вагиналните инфекции

Продуктът е подходящ и за профилактика на риска от бъдещи техни появи. За постигане на оптимални резултати се препоръчва Лактобор Интим вагинален гел да се съчетае с Лактобор / Lactobor® капсули
Освен че нормализира вагиналната флора, този 100% натурален продукт подсилва функцията на имунната система. Комплексното му действие се дължи на високия брой млечно-кисели бактерии и бета-глюкан в състава му.

Както Лактобор Интим вагинален гел, така и Лактобор капсули имат отлична поносимост. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции.

borola