Интимната област на жените е една от най-деликатните зони от женското тяло. При разстройване на естествения ѝ баланс и нарушаване на нормалното pH се стига до възпаление на влагалището с негативни последици за интимното здраве. За една от най-разпространените влагалищни инфекции се смята бактериалната вагиноза.

Бактериална вагиноза – същност и особености

Бактериалната вагиноза е една от най-често срещаните вагинални инфекции при жените в репродуктивна възраст. Този тип инфекция се дължи на прекомерен растеж на определен вид болестотворни бактерии. Проблемът се проявява когато лошите бактерии вземат превес над добрите бактерии от род Лактобацили, които поддържат леко киселата среда във влагалището и потискат растежа на вредни бактерии.

Най-често бактериална вагиноза се развива вследствие на прекомерен растеж на бактериите Гарднерела (Gardnerella vaginalis). Когато те доминират, се стига до възпаление на влагалищната лигавица и повишаване на нормалните нива на pH.

Усложнения и негативни последици вследствие на ненавременно лечение на бактериална вагиноза

Специалистите са на мнение, че ако се предприемат навременни мерки, бактериалната вагиноза е състояние, което не създава риск от сериозни здравословни проблеми. Но съществуват доказателства за вероятни негативни последици при неглижиране на проблема и нелекуване на възпалението. Затова навременната диагностика и правилен подход на лечение са от съществено значение при наличие на вагинална инфекция.

Най-вероятните усложнения вследствие на нелекувана бактериална вагиноза са възпалителни заболявания на таза, инфекции на матката (ендометриоза), усложнения на бременността, както и повишен риск от полово-предавани болести.

• Заболяванията на малкия таз представляват възпаление на някой от основните органи на женската репродуктивна система – матка, фалопиеви тръби или яйчници.

• Ендометриозата представлява възпаление на лигавицата на матката и се причинява от някоя от вредните бактерии, обитаващи влагалището като тези, които са отговорни за бактериална вагиноза.

• Наличието на бактериална вагиноза по време на бременност може да доведе до редица усложнения.

Вероятно е преждевременно разкъсване на мембраните около плода, което повишава вероятността от инфекции на утробата и застрашава здравето на бебето. Нелекуваната бактериална вагиноза през бременността застрашава и от преждевременно раждане.

Натурално средство за лечение на бактериална вагиноза

Бактериалната вагиноза е състояние, което лесно се повлиява с Лактобор Интим / Lactobor® Intim – вагинален гел на основата на естествени съставки. Интимният гел съдържа млечна киселина и гликоген – млечната киселина потиска развитието на болестотворни бактерии, а гликогенът стимулира растежа на лактобацилите – добрите бактерии. Така се постига перфектен баланс на вагиналното pH и здрава влагалищна флора.

borola