Всяка жена в детеродна възраст поне веднъж в живота си попада в плен на бактериална вагиноза. Причината за сполетялото я зло се корени в нарушената микрофлора на влагалището в резултат на свръхпопулация на „лошите“ бактерии. Ако дамата своевременно не предприеме мерки за възстановяване на равновесието във влагалищната екосистема, излага здравето си на огромен риск.

Последствия от нелекувана бактериална вагиноза

Проблеми през бременността

„Редица изследвания сочат, че оставена без лечение, бактериалната вагиноза, може да доведе до рискова бременност“, алармира д-р Едуардо Кортес, акушер-гинеколог в болница „Кингстън“ в Лондон. По думите му основните усложнения, предизвикани от една от най-честите вагинални инфекции, са свързани с преждевременно раждане, късен аборт във втория триместър, разкъсване на амниотичната торбичка (тънкостенна торбичка, която поддържа плода и околната течност), инфекции на амниотичната кухина и околоплодните мембрани, инфекция и възпаление на лигавицата на матката след раждането. Именно поради опасността, която крие за бъдещата майка и плода бактериалната вагиноза през бременността, д-р Кортес приканва бременните жени зорко да следят интимното си здраве и незабавно да се обърнат към своя гинеколог, ако забележат промяна в цвета, консистенцията и миризмата на вагиналното течение.

Полово предавани инфекции

Налице са много доказателства, че бактериалната вагиноза увеличава риска от болести, предавани по полов път. „Тази неблагоприятна тенденция се дължи преди всичко на дисбаланса в микрофлората на влагалището, който се свързва с понижена защита срещу някои болести и инфекции“, разяснява д-р Кортес.

Инфертилитет

Съществуват многобройни данни, че бактериалната вагиноза се свързва с повишен риск от развитие на тазово-възпалителна болест (ТВБ). Това състояние се характеризира с възпаление на женските репродуктивни органи (матката, фалопиевите тръби, яйчниците, червата и перитонеума) и e сред основните рискови фактори за стерилитет. „Според официалната статистика всяка пета жена, страдаща от ТВБ, изпитва проблеми със зачеването поради сраствания и белези на фалопиевите тръби“, информира д-р Кортес. Той напомня, че издайническите симптоми на ТВБ са болка в таза или в долната част на корема, дискомфорт по време на секс и вагинално кървене несвързано с менструалния цикъл или след полов акт. Апелът му е при наличие на някои от тях дамите да потърсят помощ при специалист.

100% естествено решение на бактериална вагиноза

Д-р Кортес напомня, че жените с бактериална вагиноза се нуждаят от адекватно и навременно лечение, за да предотвратят опасните усложнения, които ги грозят. За целта не е необходимо да прибягват до медикаменти. За предпочитане е да заложат на естествени продукти. На българския пазар разполагаме с такова средство, а именно Лактобор Интим/Laktobor® Intim. Благодарение на оптималното количество млечна киселина и гликоген вагиналният гел намалява бактериите, които причиняват инфекция и съдейства за възстановяване на нормалния баланс във вагиналната микрофлора. Изцяло натуралният състав на Лактобор Интим позволява продължителното му използване и осигурява комфорт на жените през деликатни периоди от живота като бременност и менопауза. Продуктът е изключително удобен за приложение, икономически изгоден е и е напълно безопасен.

borola