митове и факти за вагиналната флора

Митове и факти за вагиналната флора и нейната поддръжка. Вагиналната флора е от съществено значение за здравето на интимната зона при жените. Тази естествена бариера е изградена предимно от полезни млечнокисели бактерии, които създават киселинна среда с рН около 4.5. Тази среда е неблагоприятна за патогени като гъбички и вредни бактерии, предотвратявайки тяхното развитие и размножаване. Тя не само предпазва от инфекции, но също така подпомага поддържането на нормалната функция на вагиналната лигавица, която покрива вагината от входа до шийката на матката. Нека сега разгледаме митовете и фактите за вагиналната флора!

Причини за дисбаланс на вагиналната флора

Множество фактори могат да доведат до дисбаланс на вагиналната флора. Сред най-честите причини са:

  • Антибиотици – те могат да унищожат не само патогените, но и полезните бактерии, които съставляват вагиналната флора
  • Прекомерна интимна хигиена – честите вагинални душове и използването на неподходящи сапуни могат да разрушат полезните бактерии
  • Хормонални промени – липсата на естроген, особено след менопаузата, може да доведе до значителни промени във вагиналната флора
  • Контрацептиви – те също могат да имат неблагоприятен ефект върху вагиналната микрофлора

Освен тези фактори, има и други, по-редки причини, които могат да доведат до дисбаланс. Например, болести, предавани по полов път, като хламидия, могат да нарушат вагиналната флора и да предизвикат инфекции.

Симптоми на нарушена вагинална флора

Когато вагиналната флора е дисбалансирана, това създава алкална среда, която е благоприятна за развитието на патогени. Някои от симптомите на дисбаланс включват:

  • Сърбеж, парене и болка в интимната зона
  • Усещане за подуване
  • Повишено вагинално отделяне с неприятна миризма, често напомнящо на риба. Този симптом е характерен за бактериалната вагиноза

Бактериалната вагиноза е една от най-честите инфекции, свързани с нарушената вагинална флора. Лечението обикновено включва локални антибиотици, предписани от лекар, и след това възстановяване на вагиналната флора с лактобацили, за да се предотврати рецидив.

Митове и факти за вагиналната флора

Има много митове и факти за вагиналната флора. Ето някои от тях:

  • Тампони с кисело мляко – жените често използват тампони, напоени с кисело мляко или квар при симптоми на дисбаланс. В действителност, това може да влоши инфекцията, защото млечните бактерии в хранителните продукти се различават от тези във влагалището.
  • Избягване на тампони – съществува твърдение, че тампоните по време на менструацията могат да нарушат вагиналната флора. Важно е обаче те да се сменят на всеки няколко часа. Проблем възниква само, ако тампонът бъде забравен за дълъг период, което позволява на вредните бактерии да се размножават.
  • Избягване на захарта – често се смята, че консумацията на захар влияе негативно на вагиналната флора и подпомага растежа на гъбички. Въпреки че прекомерната консумация на сладки храни може да увеличи риска от диабет, който от своя страна може да доведе до дисбаланс, умереното потребление на захар не е вредно за всички.
  • Пробиотична диета – препоръчва се консумацията на кисело мляко, кисело зеле и комбуча за поддържане на вагиналната флора. Въпреки че пробиотичната диета може да бъде полезна след антибиотично лечение, за поддържане на здрава вагинална флора е достатъчна балансирана диета, базирана на хранителни навици.

Вече се запознахме с митовете и фактите за вагиналната флора, а ето го и решението за осигуряването на нейното здраве

Поддържайте здравето на интимната си зона с естествени продукти като Лактобор Интим вагинален гел / Lactobor® Intim. Този продукт осигурява пълна защита за влагалището, предоставяйки необходимия гликоген, който подхранва “добрите” бактерии. В допълнение, съдържа оптимални количества млечна киселина.

За по-добри резултати можете да комбинирате с Лактобор / Lactobor® капсули. Те усилват ефекта на вагиналния гел, като съдържат високи нива на лактобацили Lactobacillus bulgaricus и бета глюкан. Тази комбинация е идеална за жени, които страдат от чести влагалищни инфекции, и е доказано ефективна при лечение на вагинална кандидоза и бактериална вагиноза.

Можете да намерите тези продукти в аптечната мрежа и онлайн на сайта на електронен магазин MoMo – www.momo.bg.

borola