противозачатъчни гъбички

Голяма част от жените се сблъскват с неприятните интимни гъбички в даден етап от живота си, като при приемащите противозачатъчни, рискът е по-голям. Вагиналната кандидоза настъпва при свръхрастеж на гъбички, най-често от вида Candida albicans, във влагалището. При инфекция симптомите включват зачервяване, сърбеж, парене и обилно бяло течение, наподобяващо извара. Тъй като вагиналната кандидоза може значително да влоши качеството на живот при дамите, в следващите редове споделяме полезна информация за контрола на раждаемостта и женското здраве.

Повече за връзката между приема на противозачатъчни и вагиналните гъбички

Наред с добре известните предпоставки за вагинална кандидоза като бременност, хормонална терапия и чест прием на антибиотици, част от методите за контрол на раждаемостта също са рисков фактор за гъбична инфекция.

Хормоналният контрол на раждаемостта самостоятелно не причинява вагинална кандидоза, но значително увеличава предразположеността на жената към инфекция. Този вид контрацептиви съдържат женските полови хормони естроген и прогестин (синтетичен аналог на прогестерона). По този начин хормоналните противозачатъчни стопират овулацията и предотвратяват оплождането на яйцеклетката от сперматозоида. Те се предлагат под формата на перорално хапче за ежедневна употреба, вагинален пръстен, кожни лепенки, инжекции или вътрематочно устройство.

Според резултатите от проучване, проведено през 2017 г. жените, които приемат перорални противозачатъчни са изложени на повишен риск от развитие на гъбични инфекции, бактериална вагиноза и трихомоназа. Опасността е най-голяма през първия месец от началото на употребата им, като намалява с времето. А обяснението е, че този метод за контрол на раждаемостта е възможно да наруши хормоналния баланс в организма и това да доведе до свръхрастеж на гъбички във влагалището.

Също така се счита, че естрогенът в хормоналните противозачатъчни е възможно да доведе до производството на повече захари във влагалището, което подхранва гъбичките и води до разрастване на колонии от патогенните микроорганизми.

Съвети за превенция при риск от вагинална гъбична инфекция

Придържането към някои препоръки в ежедневието намалява риска от развитие на влагалищни инфекции. Ето част от най-полезните съвети:

  • Изберете бельо, което е направено от дишаща материя и не е прекалено стегнато
  • Избягвайте продължително стоене с мокър бански или бельо
  • Избягвайте измивните продукти със силни аромати или оцветители и употребата на дамски душ
  • Сменяйте често превръзките и тампоните

Балансирана вагинална микрофлора за добро интимно здраве

Жените във всяка възраст, включително бременните, дамите в менопауза и тези, които приемат противозачатъчни, може да разчитат на Лактобор Интим/Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули за поддържане на отлично женско здраве. Двата продукта предоставят на организма рационално съчетание от оптимални количества полезни млечно-кисели бактерии Lactobacillus bulgaricus, млечна киселина, гликоген и бета глюкан. При комбинирана употреба резултатът е балансирана вагинална и чревна микрофлора, ограничаване популацията на патогенните микроорганизми във влагалището и подсилване на естествените защитни механизми на вагината. Двата продукта са решение с доказан ефект за превенция и овладяване на вагинална кандидоза и бактериална вагиноза. Те са с висок профил на безопасност като няма данни за противопоказания и странични ефекти.

borola