бактериална вагиноза и бременност

Вагиналните инфекции по време на бременност винаги са повод за притеснение. А за съжаление те спохождат голям процент от жените, които са в очакване на своята рожба.
Наличието на бактериална вагиноза през бременността определено е проблем, който изисква внимание и сериозно отношение. Това е необходимо, за да се подсигури както здравето на бъдещата майка, така и живота и здравето на плода.

Каква е връзката между бактериална вагиноза и бременност?

Наличието на бактериална вагиноза през бременността се установява посредством микробиологично изследване. Най-често инфекцията се свързва с наличието на голям брой анаеробни бактерии от род Гарднерела вагиналис (Gardnerella vaginalis), за сметка на добрите бактерии от род Лактобацили. Наблюдава се също така повишаване на нивата на pH над допустимите норми, което позволява свръхрастеж на болестотворните бактерии.

Характерен белег на бактериална вагиноза през бременността е наличието на анормален вагинален секрет с неприятна миризма, усещане за дискомфорт, парене или сърбеж в областта на влагалището – все симптоми, които трудно могат да останат игнорирани.

Бактериална вагиноза и бременност – негативни последици

Най-неблагоприятният развой при ненавременно лечение на влагалищното възпаление през ранните етапи на бременността е неочакван спонтанен аборт. В по-напредналите етапи на бременността инфекцията може да предизвика нежелано преждевременно раждане, а развитието на бактериална вагиноза непосредствено преди раждане може да причини следродилна инфекция на влагалището.

В някои случаи инфекцията може да се предаде и на плода. Специалистите смятат, че това е възможно посредством плацентата, която снабдява плода с хранителни вещества и кислород.

Профилактика на бактериална вагиноза през бременността

Рискът от бактериална вагиноза при бременните жени е завишен най-вече заради хормоналните промени, които настъпват през този деликатен период. Затова е от особено значение жената да прилага правилните мерки за профилактика на вагинални инфекции, особено през периода на бременността, когато организмът е най-уязвим.

На фармацевтичния пазар могат да бъдат открити различни средства за лична интимна хигиена, но с най-високо качество и най-висока степен на безопасност се отличава натуралният интимен гел Лактобор Интим / Lactobor® Intim. Съдържащите се в него млечна киселина и гликоген съдействат за възстановяване на естественото равновесие на вагиналната флора и благоприятстват укрепването на нормалния pH баланс.

Естественият състав на Лактобор Интим позволява използването му и от бременни жени и е най-подходящото средство за профилактика на вагиналните инфекции и за предотвратяване на повторната им поява.

borola