причини за бактериална вагиноза

Разнообразни са рисковите фактори, които могат лесно да се превърнат в причини за бактериална вагиноза. В следващите редове ще ви разкрием кои са честите причинители на вагиналната инфекция и как успешно да се справите с нея. Но нека преди това да си припомним на кратко какво представлява бактериалната вагиноза и с какви симптоми се проявява.

Важна информация за бактериална вагиноза

Вагинозата е най-често срещаната вагинална инфекция сред жените между 15 и 44 години. Тя е резултат от дисбаланс в бактериалната флора във влагалището, при който превес над „полезните“ взимат „вредните“ бактерии. Може да се развие без симптоми. Сигналите за вагинална инфекция от бактериален произход са вагинално течение, парене и сърбеж в интимната област. Вагиналното течение може да бъде воднисто, сиво или белезникаво на цвят, със силна и неприятна миризма. По-рядко срещаните симптоми са силно парене при уриниране, сърбеж извън влагалището, болки в долната част на корема, болка при сексуален контакт. Нелекувана своевременно, бактериалната вагиноза може да доведе до усложнения като повишен риск от заразяване с генитален херпес, хламидия или гонорея. При нелекувана бактериална вагиноза по време на бременност се увеличава опасността от преждевременен аборт или инфекция на влагалището след раждане.

Рискови фактори, ставащи причини за бактериална вагиноза

Бактерията Гарднерела (Gardnerella vaginalis) е основният виновник за развитие на вагиналната инфекция. Тя нарушава деликатния баланс в женската интимна микрофлора. Нарастването на патогенните бактерии в сравнение с млечнокиселите (полезни бактерии) води до развитие на бактериална вагиноза. Някои фактори като ежедневни навици, ниска или прекалено агресивна интимна хигиена увеличават опасността от бактериална вагиноза. Ето кои са най-честите:

  • многократно използване на дамски интимен душ
  • сексуални контакти без предпазни средства с повече от един партньор
  • поставяне на вътрематочна спирала
  • употреба на ароматизирани интимни измиващи продукти
  • използване на агресивни перилни препарати
  • антибиотичен прием
  • тютюнопушене

Натурална помощ за овладяване на бактериална вагиноза и поддържане на женското интимно здраве

Освен чрез ограничаване на рисковите фактори за развитие на инфекцията, бактериалната вагиноза може успешно да бъде овладяна чрез природни средства. Препоръчваната от гинеколозите комбинация е Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули.

Двата напълно естествени продукта са спечелили доверието на специалисти и потребители с високия си профил на ефективност и безопасност. Приложението им по време на инфекция естествено повишава броя на лактобацилите и нормализира влагалищното pH. По този начин се постига баланс във вагиналната микрофлора и елиминиране на неприятните симптоми на бактериална вагиноза. Продуктите могат да се използват при профилактика, допълнение към основното лечение на вагиноза и защита срещу повторно появяване. Лактобор Интим вагинален гел и Лактобор капсули са безопасни поради естествения произход на съставките.

borola