честа бактериална вагиноза

Израелски изследователи откриват нов метод за лечение на рецидивираща/честа бактериална вагиноза. Според проведеното от тях проучване за трайното овладяване на проблема помага трансплантация на вагинален микробиом. Повече по темата прочетете в следващите редове.

Честа бактериална вагиноза и едно възможно ново решение

„Бактериалната вагиноза не застрашава пряко живота, но силно може да понижи качеството му. Не е изключено да доведе до силен дискомфорт, ниска самооценка, проблеми в интимните взаимоотношения, социална изолация. А също и до развитие на гинекологични инфекции и акушерски усложнения. Надяваме се, да сме се доближили стъпка напред към решението на проблема чрез въвеждане на бактерии от вагиналната среда от здрава на болна жена“. Думите са на главния автор на проучването д-р Еран Елинав от Научния институт „Вайцман“ в гр. Реховот, Израел.

Изследването на д-р Елинав включва 5 жени на възраст от 27 до 47 години с повтаряща се бактериална вагиноза. Инфекцията при всички тях не се повлиява от традиционното антибиотично лечение. В проучването участват и 3 жени без вагиноза. От тях е взета вагинална течност за възстановяване на влагалищната флора на засегнатите жени. Подобно на донорска кръв въпросната течност е изследвана за редица вирусни и бактериални патогени.

От анализа на резултатите става ясно, че 4 от 5 жени с рецидивираща бактериална вагиноза напълно са се излекували

При 3 от участничките се е наложила повече от една трансплантация на вагинален микробиом. Петата жена има частично подобрение в състоянието.

Впечатление прави, че ключова роля за подобряване симптомите на бактериална вагиноза има обогатяването на микробиома с полезните бактерии от рода Lactobacillus. Това не е учудващо, предвид факта че тези бактерии, наричани накратко лактобацили, са си спечелили слава на защитници на женското интимно здраве. „С увеличаване на естествената популация на лактобацили във влагалището бактериалната вагиноза бързо отшумява“, казва д-р Елинав.

Специално разработена и доказана комбинация при честа бактериална вагиноза

Наши гинеколози препоръчват Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули при повтаряща се бактериална вагиноза. Продуктите се допълват взаимно, за да нормализират и стабилизират микрофлората в женската интимната област.

Гелът е с високо съдържание на млечна киселина и гликоген. Млечната киселина бързо нормализира pH на влагалището, а гликогенът подпомага растежа на нови лактобацили.

Капсулите осигуряват висок брой млечнокисели бактерии Lactobacillus bulgaricus и бета глюкан – единственият природен имуномодулатор с доказан механизъм на действие. Съставките са комбинирани така че да поддържат вагиналната и чревна микрофлора и да подсилват имунната защита на организма.

Продуктите са напълно безопасни и с клинично доказана ефективност. Не нарушават нормалната бактериална флора като антибиотичните средства. Могат да се използват по време на бременност, кърмене, менопауза и след менструация.

Търсете в аптеките или поръчайте сега от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola