лечение на кандидоза при жените

Стволови клетки от матката биха могли да се използват за лечение на кандидоза при жените. Това прогнозира изследване на испански учени. Резултатите от работата им са публикувани в сп. Frontiers in Microbiology.

Лечение на кандидоза при жените и стволови клетки от матката

Изследването за пръв път установява противогъбичното действие на маточните стволови клетки срещу гъбичките Кандида албиканс (Candida albicans). Това открива нови хоризонти в лечението на жените с вагинална кандидоза.

Използваме възможността да припомним, че кандидозата е широко разпространено заболяване сред женската популация. То не крие риск за живота, но сериозно влошава качеството му. Причината е в характерните симптоми като парене и сърбеж, които отключва.

Вагиналната кандидоза е упорит проблем, който трудно се преборва. Приблизително 1 от 5 засегнати жени стават хронични носители на гъбичната инфекция. Те периодично боледуват и обичайното лечение може да престане да им помага.

Според резултатите от проучването кондиционираната среда за растеж на стволови клетки от матката:

  • инхибира растежа на няколко щама Кандида албиканс

Въпросните щамове са изолирани от жени с хронична (рецидивираща) вагинална кандидоза.

  • инхибира растежа на щамове Кандида в кръвта на имуносупресирани пациенти

Учените обръщат специално внимание на факта, че…

  • инфектирането на кръвта и последващото сериозно усложнение сепсис са причина за смъртност при имуносупресирани пациенти

Рискът от смърт значително се увеличава, когато прилаганите на тази група пациенти лечения станат неефективни.

Учените все още нямат точен отговор на какво се дължи противогъбичното действие на маточните стволови клетки срещу гъбичките Кандида албиканс. Предполагат, че отговорът се крие в произхода на тези клетки.

Маточните стволови клетки се изолират от т.нар. „зона на трансформации“ в матката. Това е участъкът, където се наблюдава трансформация на цилиндричния епител в многослоен такъв. „Зоната на трансформации“ е силно уязвима, тъй като е в постоянен контакт с патогенните микроорганизми във вагиналната флора. В процеса на еволюцията обаче мезенхимните стволови клетки от шийката на матката са развили мощни защитни механизми срещу всички потенциални външни заплахи.

Толкова засега по темата за лечение на кандидоза при жените със стволови клетки. Време е да се фокусираме върху работещото лечение на вагинална кандидоза у нас

То включва едновременното приложение на Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули. Продуктите са с доказан състав и качество. Активни съставки са млечна киселина, гликоген, млечнокисели бактерии Lactobacillus bulgaricus и бета глюкан – единственият природен имуномодулатор с доказан механизъм на действие.

Продуктите се допълват и взаимно усилват действието си. Комбинацията осигурява висока ефективност за:

  • възстановяване на нормалната вагинална флора и намаляване на бактериите, които причиняват неприятна секреция и раздразнение
  • поддържане и нормализиране на вагиналната и чревната микрофлора

Продуктите са напълно безопасни. Не съдържат изкуствени овкусители и консерванти. Приемът/употребата им е удобна. Подходящи са както за сексуални активни жени, така и за девствени момичета.

borola