рецидивираща бактериална вагиноза

Рецидивираща бактериална вагиноза (над 4 епизода за година) се наблюдава в 80% от случаите. Какви са причините за възобновяването на тази вагинална инфекция и как да се излезе от порочния кръг? В редовете по-долу можете да се запознаете с отговорите на въпросите.

Основните причини за рецидивираща бактериална вагиноза

Като причина за възобновяване на инфекцията специалистите посочват основно:

Начини за лечение на рецидивираща бактериална вагиноза

Обикновено вагиналната инфекция рецидивира 3 до 12 месеца след приключване на лечението. Учените по света не спират да търсят най-добрия начин за намаляване на рецидивите до минимум и за окончателно справяне с проблема. Докато го открият обаче, оптималните възможности за лечение си остават приема на метронидазол и пробиотици.

Прием на метронидазол

Поради високата си ефективност метронидазолът е средство на избор при чести рецидиви и хронифициране на възпалителния процес. Препаратът може да се приема продължително време, като продължителността и дозата се определят от лекуващия лекар. Възможни са странични ефекти като стомашен дискомфорт, алергични прояви и главоболие. Не се препоръчва при бременност и кърмене. Вместо него се използват по-безопасни алтвернативи като клиндамицин. По време на терапията и поне 48 часа след приключването ѝ не бива да се приема алкохол. В противен случай съществува риск от тежки странични ефекти като сърцебиене, гадене, повръщане и задух.

Приложение на пробиотици

Все повече лекари предписват пробиотици с локално и перорално приложение успоредно с антибиотика. Тези живи микроорганизми усилват ефекта на антибиотичното лечение, укрепват имунитета и възстановяват нарушения бактериален баланс във влагалището. Едно от най-големите им предимства е, че са безопасни и действат бързо.

Високоефективна комбинация срещу рецидивираща бактериална вагиноза

Водещи гинеколози у нас препоръчват при повтаряща се бактерилана вагиноза едновременния прием на:

Лактобор Интим / Lactobor® Intim – вагинален гел с високо съдържание на млечна киселина и гликоген. Двете съставките допълват и взаимно усилват действието си.

Млечната киселина бързо нормализира pH на влагалището, а гликогенът подпомага растежа на нови лактобацили – пазителите на женското интимно здраве. В резултат влагалищното раздразненение се успокоява, а сърбежът и неприятна миризма изчезват.

Лактобор / Lactobor® – капсули с висок брой млечнокисели бактерии Lactobacillus bulgaricus и бета глюкан – единственият природен имуномодулатор с доказан механизъм на действие. Съставките са комбинирани така че да поддържат и нормализират вагиналната и чревна микрофлора, и да подсилват имунната защита на организма.

И двата продукта са безопасни и с клинично доказана ефективност. За разлика от антибиотиците не нарушават нормалната бактериална флора. Могат да се използват по време на бременност, кърмене, менопауза и след менструация. Налични са в аптечната мрежа в страната и в сайта на онлайн магазин МоМо www.momo.bg.

borola