вагинална кандидоза инфекция на пикочните пътища

Вагинална кандидоза и инфекция на пикочните пътища са две причини за дискомфорт в интимната зона и са широко разпространени сред жените. Въпреки че е възможно да се застъпят, това са две различни състояния, като всяко от тях изиска специално лечение.

Какви са причините за вагинална кандидоза и инфекция на пикочните пътища?

Една от основните разлики, която отличава двете състояния е първопричината за проблема. Вагинална кандидоза се развива в резултат от свръхрастеж на гъбички, най-често Candida albicans. Тези дрожди са естествен обитател на кожата и лигавиците по тялото, включително влагалището, устната кухина и стомаха. Но когато баланса между микроорганизмите във вагиналната флора се наруши и се създаде предпоставка за свръхрастеж на гъбички, се появяват неприятните симптоми на влагалищна инфекция.

От друга страна „виновниците“ за развитие на инфекция на пикочните пътища обикновено са бактерии, по-конкретно тези от вида Escherichia coli. Според клиника в Кливланд те причиняват над 90% от всички пикочни инфекции. Подобно на гъбичките, тези бактерии също при нормални условия са безвредни за организма и обитават червата. Но ако попаднат в уретрата и преминат през пикочните пътища, те се размножават неконтролируемо и образуват колонии, най-често в пикочния мехур. Ако инфекцията не се овладее своевременно, е възможно да достигне бъбреците и да доведе до сериозни усложнения.

За да се предприеме подходящо лечение, е важно да различавате симптомите на двете състояния

Най-лесният начин да различите двете състояния е, че при инфекция на пикочните пътища, неприятните симптоми са свързани главно с оплаквания при уриниране. Те включват:

  • Чести позиви за уриниране
  • Спешна нужда от използване на тоалетната
  • Парене при уриниране
  • Промяна в цвета на урината – може да бъде червеникава, розова или мътна

Характерните симптоми на гъбична инфекция по-скоро се изразяват с дискомфорт във влагалището. Най-често оплакванията са:

  • Гъсто бяло вагинално течение, наподобяващо извара
  • Сърбеж и раздразнение
  • Подуване на вулвата
  • Болка по време на уриниране или при полов контакт

Тъй като симптомите често се бъркат, е препоръчително, ако изпитвате някое от посочените оплаквания, да потърсите лекарска помощ.

За да възстановите комфорта в интимната зона, се доверете на…

Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули, които служат за профилактика и лечение на вагиналните гъбични инфекции. Двата продукта работят в синхрон, за да възстановят вагиналната микрофлора и комфорта на жената. Оптималното съдържание на млечна киселина, гликоген, млечнокисели бактерии Lactobacillus bulgaricus и бета глюкан в състава им ги прави способни да спрат размножаването на гъбичките Candida albicans. Използвани заедно двата продукта:

  • повишават локалната защита на вагиналната и чревната лигавица
  • нормализират и поддържат вагиналната и чревната микрофлора
  • възстановяват оптималните нива на лактобацили
  • поддържат влагалищния pH баланс

Използвани според предписанието, продуктите дават сигурен резултат и са напълно безопасни за здравето на дамите. Спокойно могат да се използват от бременни жени.

borola