причини за сърбеж в интимната област

Разнообразни причини за сърбеж в интимната област тревожат представителките на нежния пол. Какво провокира появата на това изключително дискомфортно усещане – разясняваме в следващите редове.

Бактериална вагиноза – една от най-честите причини за сърбеж в интимната област

Бактериалната вагиноза е често срещана вагинална инфекция, причинена от свръхрастеж на бактерии и дисбаланс във вагиналното pH. Един от основните симптоми, подсказващ за появата ѝ, е именно сърбеж в интимната област. Други сигнали за бактериална вагиноза са наличие на абнормално течение, силна неприятна миризма, парене и общ интимен дискомфорт. Инфекцията може да засегне всяка жена, като най-уязвими са дамите в детеродна възраст.

Вагинална гъбична инфекция

Вагинална гъбична инфекция възниква при свръхрастеж на гъбички от рода Кандида. Издайническият симптом за поява на вагинална кандидоза е сърбеж в интимната зона. Той е последван от зачервяване на лабиите и вулвата, и течение с наличие на бели частици и вид на пресечено мляко.

Венерически (полово-предавани) болести

Значително по-опасни и неприятни са полово-предаваните интимни заболявания. При тях сърбежът не е класически симптом, но понякога може да бъде знак за венерическа болест. Към полово-предаваните болести, които могат да се проявят със сърбеж, спадат:

  • Генитален херпес
  • Хладимия
  • Трихомониаза
  • Гонорея

Раздразнение или алергична реакция

Сърбежът по външната част на женския полов орган може да се дължи на раздразнение или алергична реакция. Те могат да възникнат в резултат на използване на неподходящи хигиенни и други видове продукти. Към възможните продукти, причиняващи сърбеж, спадат дамски превръзки, измивни и ароматизиращи средства за лична хигиена, перилни препарати и латексови презервативи.

Заболявания и състояния на кожата като причини за сърбеж в интимната област

Някои кожни заболявания и състояния могат да станат причини за поява на сърбеж около вулвата. Сред тях са:

  • псориазис
  • себореен дерматит
  • алергичен контактен дерматит
  • фоликулит
  • дермографизъм (свръхчувствителност на кожата на допир или натиск)

Изброените заболявания имат ясно различими прояви, като сърбежът е една от тях. Успешният им контрол спомага за облекчаване на неразположенията.

Хормонални промени

Хормоналните колебания в женския организъм по време на менструалния цикъл могат да окажат влияние върху вагиналната тъкан. Те могат да я направят по-суха, като това да предизвика сърбеж в интимната област. Дискомфортът е много често срещан в периода на пременопаузата и същинската менопауза. Тогава спадът в нивата на естрогените става причина за вагинална сухота и сърбеж.

Много причини за сърбеж в интимната област – едно сигурно решение на проблема!

Сърбежът може да бъде облекчен, а комфортът в интимната област възвърнат с помощта на Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули. Двата продукта съдържат комбинация от натурални съставки със синергично действие – млечна киселина, гликоген, млечно-кисели бактерии и бета глюкан. Комбинираното им използване възвръща баланса в женската интимна флора и повишава локалната защита на вагиналната и чревната лигавици. Елиминира сърбежа, раздразнението, паренето и неприятната миризма в интимната област, и подобрява вагиналната влажност. Спомага за бързо овладяване на интимни инфекции, като бактериална вагиноза и кандидоза.

Посочените продукти са с високо качество и профил за безопасност. Могат да се прилагат през всеки период от живота, включително по време и след бременността, и менопаузата.

borola