вагинален херпес

Според Американския център по контрол и превенция на заболяванията вагинален херпес е второто най-често срещано сексуално предавано заболяване. Това превръща превенцията и овладяването на вагиналния херпес в задача от огромно значение за хиляди жени у нас и по света.

Вагинален херпес

Същност. Официалните данни сочат, че почти 50% от новорегистрираните пациентки с вагинален херпес са на възраст между 16 и 25 години. Като основен причинител на състоянието се посочва т.нар. херпес симплекс вирус (herpes simplex virus) тип 1 и 2. При повечето жени с вагинален херпес причинител е вторият тип. Заразяването с вируса се проявява с възпаление на вагиналната лигавица и поява на херпесно образувание във вулвовагиналната област. Важно е да се отбележат 3 особености на вагиналния херпес:

  • инкубационният период в някои случаи е дълъг и жената може да не подозира, че е заразена
  • изявата на вирусната инфекция настъпва основно при нарушен баланс на вагиналната флора
  • състоянието често хронифицира и се наблюдават периоди на обостряне и ремисия на оплакванията

Много важно за по-леката проява на вагиналния херпес и за по-бързо справяне с дискомфорта е да се познават т.нар. продромални, или предшестващи симптоми.

Симптоми на вагинален херпес. Най-разпознаваемите симптоми, предвещаващи поява на вагинален херпес са:

  • вагинален сърбеж
  • подуване на лимфните съдове в областта на слабините
  • парене, дори без уриниране
  • чувства за изтръпване в гениталната област

Тези симптоми са налице обикновено ден преди появата на херпес по вагиналната лигавица. Разпознаването им е от особено значение за жените, страдащи от хроничен вагинален херпес. По тях те може да съдят за предстоящо обостряне на проблема си. Обострянето на състоянието и появата на херпеса обикновено трае от 2 до 4 седмици. През този период херпес симплекс вирусът може много лесно да се предаде на сексуален партньор.

Вагинален херпес – лечение и превенция

Установяването на точното състояние, причинителя и удачния метод на лечение може да стане само с гинекологичен преглед. В повечето случаи лечебният подход включва антивирусни препарати.

Както стана дума, за изявата на вагиналния херпес сериозна роля има нарушаването баланса на вагиналната флора. Жените, заразени с вагинален херпес, може да държат изявите му под контрол със стриктно поддържане на интимната хигиена и със стимулиране дейността на вагиналните пробиотици – полезните лактобацили. За целта много гинеколози препоръчват прилагането на Лактобор Интим / Lactobor® Intim.

От една страна, Лактобор осигурява основната хранителна суровина на лактобацилите – гликоген. От друга страна, понижава вагиналното pH до нормалните, леко кисели стойности, които стимулират растежа на полезните микроорганизми и блокират развитието на болестотворните вируси, бактерии и гъбички.

borola