вагинална миризма

Появата на нехарактерна, а в някои случаи и неприятна вагинална миризма може да притесни всяка жена, дори при изрядна интимна хигиена. Затова е важно да се познават причините за промяна на вагиналната миризма както и начините за елиминиране на проблема.

Вагинална миризма

Вагиналното съдържимо представлява деликатна и перфектно балансирана екосистема. Дори малките изменения в установения баланс водят до промяна на естествената вагинална миризма. В някои случаи промените се придружават от поява на бяло течение, в други – не.

Вагиналната миризма е специфична и различна за всяка отделна жена. Природата й се определя от редица фактори – хормоналните нива, теглото, генетичните фактори, дори от приеманата храна. Типът на вагиналната миризма се изменя в периода на менструация, по време на овулация, в различните етапи от живота на жената и при промяна на общото й здравословно състояние. Всички тези фактори влияят на вагиналната миризма, но ефектът им се проявява бавно и постепенно. По-притеснителни за жената са случаите, когато настъпи рязка промяна в типа на вагиналната миризма. Такива промени обикновено са провокирани от други, външни фактори, а последствията може да са сериозни.

Поява на нехарактерна вагинална миризма – причини

Промени в естествената вагинална миризма, провокирана от външни за женския организъм фактори, настъпват най-често при:

В тези 3 случая нехарактерната вагинална миризма се дължи на нарушаване баланса на влагалищната микрофлора. Дисбалансът е провокиран от разрастване колониите на гъбичките от род Кандида или на бактериите от род Гарднерела. Това може да е последствие от прием на антибиотици или от прилагане на агресивни средства за интимна хигиена с бактерицидно действие. Подобни продукти унищожават полезните лактобацили във влагалището и улесняват колонизирането му с вредни гъбички и бактерии.

Роля за промяна на естествената вагинална миризма има и храненето. При поява на нехарактерен вагинален мирис е добре да се ограничават пикантните и ароматни храни, кофеиновите и спиртните напитки.

Възстановяване на естествената вагинална миризма

За възстановяване и поддържане на естествената вагинална миризма може да се разчита на Лактобор Интим / Lactobor® Intim. Ефектът от него е изключително позитивен в 2 аспекта:

  • Лактобор Интим нормализира вагиналното pH и осигурява стойности, при които опасните гъбички и бактерии не могат да живеят
  • Стимулира развитието на полезните лактобацили – единственият естествен начин за възстановяване на нормалната вагинална миризма

Лактобор Интим може да се прилага при жени на всякаква възраст още при първи признаци на вагинални проблеми. Продуктът е безопасен, дори при продължителна употреба.

borola