Забранени храни при вагинална гъбична инфекция

Влагалищното съдържимо е дом на различни типове микроорганизми. При нормални условия количествено доминират полезните бактерии от род Лактобацилус. В определени случаи обаче се наблюдава увеличаване на количеството на гъбичките от род Кандида. Това предизвиква вагинална гъбична инфекция, състояние, известно и като кандидоза.

Правилното хранене като средство за по-лесно справяне с вагинална гъбична инфекция

Видът на храната може да ускори или затрудни справянето с различните типове гинекологични проблеми. Ще предложим няколко храни, за които има данни, че затрудняват лечението на кандидоза. Важно е по време на лечението тези храни да бъдат избягвани.

Продукти, богати на лесноусвоими въглехидрати. Гъбичките се хранят основно с глюкоза, а нищо не им осигурява по-голямо изобилие от нея от храните, богати на лесноусвоими въглехидрати. Това са бялата захар, сушените плодове, алкохолът, сладкишите, оризът, белият хляб, пастата и др. Освен това тези храни са бедни на минерали и витамини, които са необходими на имунната система, за да й дадат сили за справяне с вагиналната гъбична инфекция.

Храни, съдържащи или произведени с участието на мая и дрожди. Към тях спадат основно алкохолните напитки, ядките, оцета и повечето типове хляб и сирена. За тях също се счита, че стимулират растежа на гъбичките, а избягването им подпомага овладяването на кандидозата.

Храни, които предизвикват алергични реакции. Продукти, към които тялото ви е чувствително и действат като алергени също влошават състоянието при вагинална гъбична инфекция. Те действат провъзпалително и стресират имунната система. Така намаляват силата на имунния отговор срещу кандидозата. Такива продукти са рибата, ягодите, житните култури, доматите, ядките.

Допълнителна препоръка за справяне с вагинална гъбична инфекция

Сами по себе си промените в храненето подпомагат, но не решават напълно справянето с гъбичните инфекции. За по-голяма сигурност трябва да се разчита на допълнителни мерки.

С тази цел може да се доверите на Лактобор Интим / Lactobor® Intim. Той съдържа 2 ключови за справянето с вагиналната гъбична инфекция съставки:

  • млечна киселина (лактат), която унищожава гъбичките във влагалищното съдържимо
  • гликоген, който подхранва полезните лактобацили във вагиналната флора и увеличава броя им

Лактобор Интим е важно допълнение към интимната хигиена не само на жените с вагинални проблеми, но и на тези, които търсят безопасна профилактика и намаляване на риска от рецидиви.

 

borola