вагинално течение

Секретът, образуван от жлезите във влагалището и маточната шийка, е известен като вагинално течение. Неделима част е от живота на жената от пубертета до менопаузата, когато поради естрогенния дефицит, количеството му рязко намалява. Вагиналното течение предпазва изключително деликатната вагинална област от инфекции. Цветът му е важен индикатор за интимното здраве на жената. Научете се да разпознавате какво разкриват основните цветови нюанси, за да отреагирате бързо и адекватно при гинекологичен проблем.

За какво говори промяната в цвета на вагиналното течение?

Прозрачен или леко белезникав

Нормалното вагинално течение е прозрачно. Белезикавите петна по бельото издават наличието му. В дните около и по време на овулацията влагалищният секрет наподобява цвета и консистенцията на яйчен белтък и е по-обилен от обикновено. През този период дамите, планирали бременност, имат най-големи шансове за зачеване. Непосредствено преди началото на менструалния цикъл вагиналното течение става белезникаво и по-гъсто.

Бял

Вагинално течение без мирис и с вид на пресечено мляко е сигнал за вагинална гъбична инфекция, наричана още кандидоза. Причина за нея са дрождите от вида Candida, и в частност от вида Candida Albicans. Статистиката сочи, че това е сред най-често срещаните гинекологични проблеми сред жените. Фактите са еднозначни – всяка дама страда поне веднъж в живота си от кандидоза. Освен със специфично на цвят вагинално течение, инфекцията протича със засилен сърбеж, а нерядко и парене при уриниране.

Жълто-зелен

Наличието на пенест жълто-зелен влагалищен секрет с неприятна миризма в дните след менструалния цикъл издава трихомониаза. Това е сред най-често срещаните полово предавани болести. Предизвикана е от паразита Trichomonas vaginalis. Може да предизвика зачервяване в областта на външните полови органи (вулвата), оток на лигавицата на влагалището и болка по време на сексуален контакт. Необходимо е незабавно лечение, тъй като инфекцията може да хронифицира и да доведе до фертилни проблеми.

Сивкавобелезникав

Сивкавобелезникавото вагинално течение с остър мирис на риба е ясен признак за бактериална вагиноза. „Виновникът“ за появата й е бактерията Gardnerella vaginalis. Нейният свръхрастеж предизвиква истинска „екологична катастрофа“ във влагалището. С цел намаляване популацията на този нормален обитател на влагалището се изисква предприемане на своевременни терапевтични мерки.

Най-комплексното природно средство за нормализиране на вагиналното течение

Умението да се интерпретира цветът на вагиналния секрет е изключително ценно. То дава възможност за разпознаване на евентуална вагинална инфекция и предприемане на адекватни мерки за лечение. Лактобор Интим / Lactobor® Intim е средство на първи избор на гинеколозите за овладяване на инфекциозни процеси във влагалището. Мощната комбинация от млечна киселина и гликоген в състава на вагиналния гел успешно разрешава проблема със свръхпопулацията на патогенни микроорганизми във влагалището. В резултат равновесието между „добрите“ и „лошите“ бактерии се възстановява и анормалната секреция с неприятен мириз бързо отшумява.

borola