бяло течение при бременност

Повишена вагинална секреция е често срещано оплакване сред бременните жени. То се появява в резултат на хормоналните промени и повишения кръвоток към интимните зони през този период. При здрави бременни жени е нормално да се наблюдава отделяне на прозрачен или бял секрет без особен мирис, който не би следвало да притеснява бъдещата майка. Това, което трябва да събуди подозрения е евентуална промяна в цвета на секрета (ако стане жълт или зеленикав), сгъстяването му или появата на необичайна миризма. Такива признаци са белег за наличие на вагинална инфекция, която може да се окаже опасна за жената или за здравето на плода.

Особености на вагиналните инфекции през бременността

Отделянето на цветен и гъст секрет с необичаен аромат е симптом на две от широко познатите вагинални оплаквания, които засягат и бременните жени – бактериална вагиноза и гъбична инфекция. Бактериалната вагиноза, която се развива при дисбаланс на вагиналната микрофлора, е най-честото гинекологично оплакване сред жените в детеродна възраст. Гъбичните инфекции се предизвикват от микроорганизми от вида Candida albicans, поради което се означават и като кандидози и бременните жени са сред основните потърпевши от тях.

Какви са рисковете за жената и за плода

И двете споменати състояния предизвикват необичайна секреция и сериозни неудобства, но бактериалните инфекции са тези, които крият по-сериозен здравен риск и опасност от усложнения. Бактериите могат да достигнат до уретрата и фалопиевите тръби, което е сериозен рисков фактор. Често именно нелекувани вагинални инфекции са причина за преждевременно раждане на недоносено бебе.

Лечение

Бременността е специфичен период, през който се избягва употребата на редица медикаменти, включително и на повечето от лекарствата, които се приемат при инфекции. Това налага вагиналните инфекции в този период да се лекуват по максимално безвредни начини. Именно в такива условия на преден план излизат безвредни продукти като Лактобор Интим гел. Неговият изцяло естествен състав го прави най-удачният избор за овладяване на бактериални вагинози или гъбични инфекции без никаква опасност от усложнения за бъдещата майка или плода.

borola