кандида при жени

Появата на кандида при жени е нещо обичайно. „Три от четири дами развиват вагинална гъбична инфекция в даден етап от живота си. Половината от тях се сблъскват с нея поне още веднъж. Много честа причина за това е месечният цикъл“. Думите на са гинеколожката д-р Белен Гомес от университетска болница „Инфанта Леонор“ в Мадрид. Тя обръща внимание на това, че сърбежът, раздразнението и паренето в менструалния период подсказват за влагалищна кандидоза. Ето защо апелира да се потърси помощ от специалист.

Кандида при жени – рискови фактори и профилактика

Д-р Гомес посочва два основни фактора, които увеличават риска от кандидоза при жените по време на менструация. Първият е вариращите нива на хормоните в организма. Вторият – небалансираното pH на влагалището. Всичко това създава благоприятни условия за развитие на гъбичките Кандида албиканс (Candida albicans; C. Albicans) – основен причинител на кандидоза.

Специалистката подчертава, че кандидозата по правило не се предава по полов път. Сексуалните контакти обаче трябва да се избягват. Те могат да станат причина за влошаване на състоянието и в редки случаи за „предаване“ на инфекцията на партньора.

По отношение на профилактиката на влагалищна кандидоза д-р Гомес препоръчва спазването на здравословни навици и поддържане на отлична интимна хигиена. Експертката съветва жените да се придържат към диета с ниско съдържание на въглехидрати. Режимът, който намалява риска от кандидоза, включва повече зеленчуци, бобови растения и пълнозърнести храни.

Относно хигиената съветът на специалистката е да се използват продукти, разработени специално за ежедневна хигиена на интимната област

Те осигуряват деликатна грижа и чувство за свежест през деня. Поддържат физиологичното рН на влагалището и подпомагат естествената защита срещу възпаления и инфекции.

Д-р Гомес е категорична, че трябва да се избягват дамските душове, защото те водят до дисбаланс във вагиналната флора.

Утвърдени имена в областта на гинекологията у нас препоръчват високоефективна комбинация от продукти срещу кандида при жени

Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули се грижат за интимното самочувствие на жените от всички възрасти. Те взаимно се допълват и усилват действието си.

Вагиналният гел съдържа млечна киселина (лактат) и гликоген (храна за защитниците на женското интимно здраве – лактобацилите). Благодарение на своята формула помага за възстановяване на нормалното влагалищно pH и намалява причинителите на инфекция.

Капсулите се отличават с високо съдържание на лактобацили и бета глюкан – единственият естествен имуномодулатор с доказан механизъм на действие. Спомагат за увеличаване на полезните бактерии във влагалището и за повишаване на локалната имунна защита на вагиналната и чревната лигавица.

И двата продукта са практически безопасни и имат добра поносимост. Подходящи са за девствени момичета, бременни, кърмещи и менопаузални жени. Налични са в аптеките в цялата страна и онлайн на www.momo.bg.

borola