кандидоза при жените

Често срещана причина за вагинална кандидоза при жените може да се окаже месечният цикъл. Този период при дамите е свързан с редица промени в нивата на хормоните. В следващите редове ще разберете какви са причините за поява на гъбички преди, по време или след менструация.

Хормонални промени – предпоставка за вагинална кандидоза при жените

Вагиналната микрофлора е съвкупност от колонии микроорганизми, които обитават влагалището. Някои от тях са полезни, други вредни, а трети неутрални. За да бъде вагиналната флора здрава, населяващите я микроорганизми трябва да живеят в равновесие.

Хормоналните промени, които предизвикват менструация, могат да са причина за дисбаланс във вагиналния микробиом

Гъбичните инфекции обикновено са причинени от свръхрастеж на дрожди от рода Кандида. Когато тялото на жената преминава през менструален цикъл нивата на хормоните варират. Естрогенът обикновено е най-висок по време на овулация, като започва постепенно да спада до началото на менструацията. Прогестеронът достига своя връх с наближаването на цикъла. Нивата и на двата женски полови хормона са най-ниски по време на мензис. Тези хормонални колебания могат да са предпоставка за развитието на гъбички във влагалището. Доказано е, че естрогенът оказва влияние на свръхрастежа на Кандида албиканс – най-честият причинител на вагинална кандидоза.

След като уточнихме как женските хормони се отразяват върху вагиналното здраве, споделяме няколко съвета за превенция на кандидоза при жените

Гъбичните инфекции са изключително упорити, но ако спазвате следните препоръки ще намалите рискa да развиете вагинална кандидоза около менструация.

  • Поддържайте добра интимна хигиена

За добро женско здраве трябва да измивате половите органи ежедневно с хладка вода. Препоръчително е да избягвате употребата на ароматизирани продукти за интимна хигиена. Съставките им могат да предизвикат дисбаланс във вагиналната микрофлора, което води до податливост към инфекции.

  • Изберете правилно бельо

През този период от месеца забравете за впитото бельо. Бикините ви трябва да бъдат свободни и от естествена дишаща материя, която не спарва.

  • По време на менструация сменяйте редовно хигиенните материали

Дамските превръзки трябва да се сменят често, защото застоялата кръв благоприятства развитието на вредни микророганизми. Не е желателно постоянното използване на тампони по време на менструация. Те нарушават влагалищната флора и водят до намаляване на добрите млечнокисели бактерии.

За интимен комфорт по време на менструация се доверете на…

Лактобор Интим гел/Lactobor® Intim – продукт, на който и млади момичета, и зрели жени могат да разчитат за комфорт в периода около менструация. Той имитира защитните механизми на влагалището като осигурява млечна киселина за елиминиране на патогените и гликоген за подхранване на полезните влагалищни бактерии. Комбинирайте с орален прием на Лактобор / Lactobor® капсули, които допълват и усилват действието на вагиналния гел. Те съдържат високо количество лактобацили – Lactobacillus bulgaricus и бета глюкан – единственият природен имуномодулатор, който има доказан механизъм на действие. Двата продукта заедно възстановяват равновесието във влагалището след менструация. Високият профил на безопасност ги прави подходящи за употреба във всеки период от живота на жената.

borola