гъбични инфекции

Гъбичките от род Кандида живеят в малки количества свободно в гастро-интестиналния тракт и са представени и в състава на вагиналната микрофлора. Ако популацията им там нарастне сериозно, се развива вагинална инфекция, известна като кандидоза. Това е заболяване, пред което почти всяка жена се изправя. При някои жени кандидоза се появява по-често от веднъж годишно – състояние, известно като хронична кандидоза.

Няма точно определени причини за развитието на това заболяване, но се отбелязват някои рискови за появата му състояния. Известно е, че по-предразположени към развитие на хронична кандидоза са жени, при които са налице:

– фактори, които нарушават нормалния хормонален баланс – бременност, прием на противозачатъчни лекарства, естрогенова терапия и др.

– честа употреба на антибиотици, убиващи полезната вагинална микрофлора, която образно казано държи популацията на гъбичките под контрол

– неконтролиран диабет, при който високата кръвна захар стимулира растежа на вагиналните гъбички

– намалена сила на имунната система

– носене на бельо от изкуствена или задържаща влагата материя

Сред средствата за лечение при хронични прояви на кандидоза с най-широка употреба са противогъбичните препарати, които обаче, подобно на всички антибиотици, носят своите странични ефекти.

Успешно хроничните кандидози могат да се овладеят и с помощта на безвредни по отношение на странични ефекти средства. Например с Лактобор Интим гел. Той стимулира развитието на полезните и безвредни вагинални бактерии от род лактобацилус. Лактобор Интим осигурява снабдяването им с гликоген, който те използват за хранителен източник. Освен това съдържащият се в него лактат (млечна киселина) нормализира pH на влагалищното съдържимо и потиска развитието на патогенните микроорганизми.

borola