вагинит

Вагинит (колпит) е една от най-често поставяните диагнози в гинекологичния кабинет. Накратко състоянието може да бъде описано като възпаление на лигавицата на влагалището, което се причинява от колонизиране на патогенни микроорганизми във вагиналната флора. Нейният крехък баланс се опазва от полезни бактерии, които играят ролята на бариера и възпрепятстват развитието на вредни и болестотворни микроорганизми, но под въздействието на различни вътрешни или външни фактори е възможно да се стигне до числено превъзходство на лошите над добрите бактерии. Така се стига до развитието на нежелани вагинални инфекции, които се проявяват с различни симптоми в зависимост от вида на инфекцията.

Как да се предпазите от развитието на вагинит?

Вагиналните инфекции понякога застигат представителките на нежния пол съвсем неочаквано и в момент, в който най-малко предполагат. Но съществуват известни предразполагащи фактори, които могат да бъдат избегнати с цел превенция на вагинит. Всичко, което води до промяна в нормалния баланс на вагиналната микрофлора, носи потенциален риск от развитие на вагинална инфекция.

Ето някои от основните мерки за превенция на вагинит

Добра интимната хигиена. Това не означава да се правят редовно интимни промивки, защото те могат да нарушат баланса между добрите и лошите бактерии и да доведат до някоя от най-честите форми на инфекция. Вместо това е препоръчително редовно да се измиват само външните части на влагалището с подходящ щадящ интимен гел или с чиста хладка вода. Все пак е добре редовно да напомняме, че влагалището на жената притежава самопочистващи способности. Затова много специалисти съветват да се избягва използването на интимен душ.

Носене на подходящо бельо. Изкуствените материи са най-неподходящият избор за бельо. Те не попиват влагата, спарват и значително увеличава вероятността от развитие на една от формите на вагинит. Винаги се интересувайте за материята на дамското бельо и предпочитайте то да е изработено от 100% памук. Освен това е препоръчително бельото да не е впито, за да не блокира притока на кислород и да не нарушава кръвообращението в интимната област.

Консумирайте редовно ферментирали храни. Храните, които претърпяват естествена ферментация, са богати на полезни бактерии (пробиотици), които съдействат за нормалния баланс на интимната флора и за поддържане на нормално pH. Най-подходящи са кисело мляко, кефир, някои сирена и мариновани ферментирали зеленчуци.

Правете регулярни гинекологични прегледи. При най-малки съмнения е препоръчително да се консултирате с лекар-специалист. Това е най-сигурният начин да се открие навреме инфекцията и конкретната причина за нея.

Натурално средство за добра интимна хигиена

При първи признаци на възпаление на лигавицата на влагалището е необходимо да се предприемат адекватни мерки за възстановяване на влагалищното pH и баланса на интимната микрофлора. Възстановяването на добрия баланс в интимната област на жените може да стане по напълно натурален и безвреден начин чрез прилагането на Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел. Съдържащите се в него млечна киселина и гликоген съдействат за неутрализиране на патогенните микроорганизми и възстановяват нормалния брой на добрите бактерии. По този начин се постигат нормалните за влагалището нива на киселинност и се предотвратява повторно развитие на болестотворни бактерии.

borola